"Wahai orang-orang Yang beriman! jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum Dengan perkara Yang tidak diingini - Dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa Yang kamu telah lakukan.." ( al-Qur'an,al-Hujurat ( 49 ):6 ).

WEB TV@ Mahasiswa Malaysia


VideoPlaylist
I made this video playlist at myflashfetish.com

Saturday, November 29, 2008

UCAPAN DASAR PRESIDEN PKR - Memukau dan Menggegarkan Stadium


29 November 2008 ( Sabtu )

Kongres Tahunan Nasional

Stadium Malawati, Shah Alam, Selangor.

Bismillahir rahmaa nirrahim,
[iftitah kata]
Para Perwakilan dan Pemerhati sekalian,
Assalamualaikum w.b.r, salam sejahtera.
Syukur alhamdulillah ke hadrat Allah swt kerana dapat kita bertemu sekali lagi bagi mengadakan Kongres keADILan 2008. Sejak Kongres di Negeri Sembilan tahun lalu, pelbagai cabaran dan perubahan telah berlaku kepada parti kita dan juga negara. Justeru, Kongres kali ini adalah peluang untuk kita menilai pencapaian dan memetakan masa depan parti kita dalam menjana Harapan Baru untuk Malaysia.
PKR – Parti Untuk Semua
KeADILan telah memainkan peranan yang signifikan dalam reformasi politik, sosial dan ekonomi negara. Malah dalam muafakat Pakatan Rakyat bersama Pas dan DAP; kita hanya setapak sahaja lagi untuk membentuk sebuah kerajaan baru. Namun sebelum itu, izinkan saya mengambil sedikit masa menekankan prinsip keadilan yang menjadi asas kepada perjuangan parti. Nilai keadilan merangkumi segala aspek kehidupan dan ia tuntas dengan ajaran Islam serta keluhuran agama-agama lainnya.
KeADILan tertubuh hasil dari hasrat perjuangan dan doa rakyat yang inginkan perubahan dalam politik negara. Agenda kita adalah agenda rakyat. Gerakan kita adalah gerakan parti politik yang berlandaskan sistem demokrasi. Justeru kita tidak akan mampu mencapai kemajuan sekiranya kebebasan berfikir dan hak untuk mengemukakan pandangan dinafikan. Kita harus mengekalkan fikrah murni dan menggilap semangat juang dan budaya kerja profesional. Setiap ahli harus mempunyai semangat juang yang kental, langkah gerak cergas, hemah bertindak dan santun berbicara.
Agenda reformasi telah menjadi inspirasi dan harapan kepada setiap rakyat Malaysia. Kita suburkan semula obor perjuangan yang dinyalakan tokoh-tokoh besar negara; Dr Burhanuddin al-Helmy, Dato Onn Jaafar, Ahmad Boestamam, Datu Mat Salleh dan Rosli Dhobi.
Saudara saudari sekalian,Satu dekad berlalu sejak gelojak September 1998. Kita kenangkan jasa dan pengorbanan semua- termasuk yang meninggalkan kita. Dan kini, kita berhadapan dengan cabaran baru. Parti Keadilan Rakyat perlu lebih mantap; merangkumi semua kaum dan wilayah. Perlembagaan Parti perlu dikemaskini; dan saf pimpinan parti harus lebih berwibawa, peka dan bertanggungjawab. Maka untuk maksud tersebut, satu konvensyen khas akan diadakan pada akhir Febuari, insyaAllah.
Pilihanraya Umum ke-12: Satu Kejayaan Gemilang bagi Parti kita, Pakatan Rakyat, dan Fajar Baru untuk Malaysia
Pilihanraya Umum ke-12 yang lalu dianggap oleh pemerhati politik tempatan dan luar negara, sebagai tsunami politik. Parti kita berjaya memenangi 31 kerusi Parlimen dan 42 kerusi Dewan Undangan Negeri. Bersama dengan PAS dan DAP, kita berjaya menghalang UMNO-Barisan Nasional daripada mencapai majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat dan menubuhkan Kerajaan Negeri Selangor, Kedah, Pulau Pinang, dan Perak di samping menyaksikan Umno tersungkur di Kelantan.
SETERUSNYA....

Gabungan Mahasiswa UKM Gesa Mahasiswa Terus Mencabar, Bersuara dan Berdemonstrasi


Peristiwa 17 Oktober atau Ten Seventeen, pasti diingati dalam sejarah gerakan mahasiswa negara ini.Inilah pertama kalinya mahasiswa dapat menyerahkan memorandum secara by hand kepada Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Khaled Nordin dan melakukan demontrasi di hadapan Dewan Tun Abdul Razak, Universiti Kebangsaan Malaysia selama satu jam yang dikhususkan kepada bantahan terhadap sikap diam menteri terbabit.
Ini merupakan salah satu siri-siri demontrasi yang dilakukan oleh mahasiswa sepanjang tahun 2008, yang sebelum ini demontrasi dianggap perkara asing selepas dekad awal 90an. Selain itu, 18 Ogos yang lalu, sekumpulan mahasiswa yang mengelarkan diri mereka sebagai Gerakan Mahasiswa Mansuhkan AUKU (GMMA) berjaya menghimpunkan kira-kira 500 mahasiswa untuk berdemonstrasi di hadapan bangunan Parlimen yang bermula jam 8.30 pagi.
Juga sebelum itu iaitu pada 12 Ogos lalu, kira-kira 5000 pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam telah mengadakan tunjuk perasaan sambil berarak sejauh 3 kilometer ke Bangunan SUK, Selangor, semata-mata untuk membantah kenyataan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tentang isu kuota 10 % bukan melayu di UiTM.
Demontrasi turut berlangsung di seluruh kampus UiTM seluruh negara termasuk cawangan Seri Iskandar (Perak), Arau (Perlis), Bandar Jengka (Pahang) dan lain-lain. Pada tarikh yang sama juga, pelajar-pejar Kolej Masterskill membuat demontrasi berkaitan isu Pinjaman Tabung Pendidkan Tinggi Negara (PTPTN) di perkarangan Kolej mereka.
Jelas bahawa mahasiswa pada hari ini sudah pandai berdemontrasi dan melahirkan tanda protes kepada sesuatu dasar yang tidak menyebelahi mereka. Jika sebelum ini, mahasiswa dianggap oleh kacamata umum sebagai golongan lesu, tidak bermaya dan bersifat tiada idealisme. Amat jarang sekali mereka mengadakan siri demontrasi yang besar disebabkan kekangan dalam AUKU sendiri melalui Seksyen 15 (1),15(2), 15 (3) dan 15(4) Akta tersebut.
Jika diselongkar sejarah gerakan mahasiswa, demontrasi yang paling akhir melibatkan mahasiswa adalah demontrasi membantah kezaliman zionis di Kedutaan Amerika pada tahun 2006 yang lalu serta demontrasi Baling yang berlaku kira-kira 24 tahun lalu di Kuala Lumpur. Tetapi berdasarkan fakta kejadian yang disebutkan tadi, jelas ia sebagai prima facie untuk menyatakan bahawa mahasiswa kini sudah mengorak langkah mara ke hadapan dan tidak lagi menoleh ke belakang melihat perkara yang remeh-temeh.
Mahasiswa pada hari ini benar-benar menjadi golongan “Task Force” atau “Pressure group” kepada semua orang, daripada senarai parti politik hinggalah kepada orang perseorangan itu sendiri. Mahasiswa hari ini bebas mengkritik, menegur dan memberi cadangan kepada mana-mana pihak dalam memperjuangkan hak dan keadilan masyarakat umum di negara ini.
Justeru itu, Gabungan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (GMUKM) ingin menggesa kepada mahsiswa seluruh IPTA agar meneruskan usaha anda untuk menjadi mahasiswa sebenar. Yang bukan setakat hanya duduk di bilik atau perpustakaan sambil mengadap buku dan tidak menghiraukan dunia luar.
Mahasiswa sejati perlu lengkap dengan nilai keintelektualan dan juga kebolehan berorganisasi . Jadikanlah universiti sepertimana perkataan Latin, universitas magistrorum et scholarium, yang bermaksud pengumpulan guru-guru dan ahli intelektual yang berfikiran terbuka serta agen perubahan masyarakat..
Istilah demontrasi awam bukanlah satu istilah yang ganas dan membimbangkan. Ia adalah perkara normal yang dilakukan oleh seluruh mahasiswa di dunia ini tatkala suara mereka secara diplomasi tidak didengari.
Sejarah gerakan mahasiswa seluruh dunia telah merakamkan kepada kita bahawa sudah banyak siri demontrasi jalanan mahasiswa dilakukan yang boleh menyebabkan sesebuah negara mengalami satu reformasi yang berkekalan. Ambil contoh demontrasi mahasiswa Indonesia yang menghasilkan peristiwa tembakan untuk mematikan (shoot to kill) kepada 4 orang mahasiswa Universiti Trisakti.
Pembunuhan ini telah menyebabkan rejim Suharto meletak jawatan beberapa hari selepas itu. Pada 1956, protes mahasiswa juga telah memulakan revolusi Hungary yang menyingkir askar Russia daripada negara itu.
Juga pada tahun 1989, ribuan mahasiswa berarak di Tianmen Square, meminta reformasi politik dan media dilakukan oleh pemerintah komunis, merupakan bukti bahawa mahasiswa seluruh dunia turut berdemontrasi apabila sesuatu dasar yang dilakukan oleh pemerintah, dilihat tidak menyebelahi rakyat bawahan dan juga mereka sendiri.
Oleh yang demikian, gunakanlah ruang yang ada sekarang, dengan suasana demokrasi yang memberikan kebebasan kepada mahasiswa seiring dengan ’keterbukaan’ kerajaan yang banyak memberi perhatian yang lebih kepada mahasiswa hari ini selepas ‘Tsunami’ politik pada 8 Mac lalu.
Isu Caj PTPTN diturunkan 1 peratus, pindaan AUKU dan lain-lain lagi merupakan manifestasi kepada desakan mahasiswa sebelum ini untuk menuntut hak sebenar mereka berasakan hak asasi yang asas (right based) di samping tekanan politk semasa pada hari ini.
GMUKM berpandangan bahawa kerajaan yang terdesak telah bertindak cemerlang dalam memenuhi pemakaian Perkara 10 Pelembagaan Persekutuan berkaitan dengan kebebasan bersuara, melahirkan pendapat, berhimpun dan sebagainya. Mahasiswa perlu diberikan kebebasan untuk menjadi golongan ketiga kepada masyarakat dalam kondisi politik di Malaysia hari ini. Bagi melahirkan generasi pelapis kepimpinan negara yang berwibawa dan berkarismatik pada masa akan datang.
Dengan pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 yang sedang hangat diperbincangkan sekarang di Parlimen, jelaslah bahawa terdapat sinar kekuatan kepada mahasiswa dalam menuju ke arah matlamat untuk menjadi insan berkebolehan di medan kampus dan lapangan masyarakat. Ruang kebebasan ini perlulah dinilai dan dihargai oleh seluruh mahasiswa di negara ini bagi mempelajari apa erti demokrasi sebenar.
GMUKM amat berharap agar mahasiswa seluruh IPTA hari ini, bersifat matang dan sentiasa mencabar dalam melatih kepimpinan diri untuk memimpin Malaysia pada masa akan datang. Teruskan usaha aktif dalam persatuan, dan dalam pada masa yang sama turut cemerlang dalam pengajian. Semoga kebebasan tidak secara mutlak ini akan terus memacu kepada suasana perubahan kepada mahasiswa dalam membina Malaysia yang berdaya maju dan kompetitif dalam memacu perubahan global.
Oleh :Hishamuddin Ali
Jurucakap,
Gabungan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (GMUKM).

NAJIB dan MAHATHIR.. 2-2 Sama Saja, 2-2 Kaki Rasuah


By Debra Chong
SHAH ALAM, Nov 29 – PKR president Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail today likened the incoming administration of Datuk Seri Najib Razak to something “which is no different from the old regime” of Tun Dr Mahathir Mohamad.
Articulating a widely held view that the impending departure of Datuk Seri Abdullah Badawi next March has already seen a return of “Mahathirism,” she said the new administration will bear many similiarities with that of Dr Mahathir’s.
She told more than 2,000 party faithful assembled for the PKR congress here that she expected more arrests under the Internal Security Act (ISA), more corruption and the continued erosion of public institutions, all of which she said were the hallmark of the Mahathir era.
“The transition plan between the prime minister and his deputy will not bring any positive changes to the damage done to the judiciary, the police, the Anti-Corruption Agency and parliament,” she said.
The PKR No.1 also reminded party members to go back to the basic principle of fighting for “justice for all” now that the opposition was only one step away from defeating the formidable Barisan Nasional government.
She said that the party must lead the opposition towards forming the next federal government. She noted that the half a million-strong multiracial and multireligious party held a very important position in the three-party opposition.
Welcoming a large group of delegates and observers from Sabah and Sarawak, she stressed it needed to grow stronger and include all the different races and places.
Wan Azizah said she expected the party to pull off what she said would be an incredible performance at next year’s Sarawak state election
“The party constitution must be updated and its leadership more visionary, sensitive and responsible,” the party president told a stadium full of delegates and observers at its fifth national congress here today.
The soft-spoken lady then announced a special party convention for next February, to take place just before Abdullah’s promised handover of office to Najib.
Wan Azizah said that PKR must lead the opposition in forming the next federal government even though it was younger than Pas and DAP.
The party is only 10 years old but it has half a million members, she said, adding that a large number of Malaysians had given it their votes in the last general elections because they believed in its multicultural message.
The March victory had united the opposition, giving them more chances to truly represent the people, said Wan Azizah. While Pakatan Rakyat has yet to be made a formal coalition, she said it was commited to fight for the rights of all races.
They had signed a “communique” affirming their commitment to the provisions in the Federal Constitution including the positions of the Malay rulers, the special status of Malays, the national language and Islam, she said.
“We are even ready to restore the immunity of the rulers based on the spirit of Constitutional Monarchy,” Wan Azizah declared.
Dubbed “Ibu Reformasi”, the wife of Opposition icon Datuk Seri Anwar Ibrahim stressed the party must grow stronger and include all the different races and places.

PAS Gesa Kerajaan Atasi Masalah Pasaran Kerja Graduan


KUALA LUMPUR, 26 Nov (Hrkh) - Dr Dzulkefly Ahmad (PAS- Kuala Selangor) dalam sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini meminta pihak Kementerian Sumber Manusia menyatakan apakah usaha yang dilakukan oleh pihak kerajaan untuk mengatasi masalah ‘mismatch’ antara dunia akademik dan sektor industri serta keperluan pasaran.
Menjawab soalan tersebut, Menteri Sumber Manusia, Dato’ S. Subramaniam menyatakan pihak kementerian telah dan sedang berusaha untuk menyediakan berbagai bentuk latihan kemahiran untuk mengurangkan jurang ‘mismatch’ antara kemahiran yang dimiliki oleh graduan dan keperluan industri.
Katanya, bagi tujuan tersebut pihaknya telah mengadakan perbincangan dengan agensi-agensi yang berkaitan khasnya Kementerian Pengajian Tinggi bagi memastikan graduan yang keluar daripada IPTA mempunyai kemahiran yang bersesuiaan dengan keperluan sebenar industri.
Tambahnya, pihaknya juga berusaha untuk mengubah suai program pengajian bersesuaian dengan keperluan industri.
Bagaimanapun Dzulkefly dalam soalan tambahannya menyatakan semua pihak masih mencari jalan dalam menyelesaikan masalah ‘missmatch’ itu.
Beliau juga menyatakan, bagi mengelakkan ‘mismatch’ ini daripada berterusan, ia perlu diperjelaskan sama ada perkara tersebut di bawah Kementerian Pengajian Tinggi atau Kementerian Sumber Manusia.
“Saya ingin tanya kementerian manakah yang bertanggung jawab untuk akhirnya mengeluarkan satu ‘blue print’ agar ‘mismatch’ ini tidak berterusan,” katanya.
Dalam jawapannya, Subramaniam menyatakan pihak kementeriaanya telah melancarkan National Labour Blueprint di mana segala isu tentang keperluan tenaga sumber manusia, daripada segi keperluannya serta cadangan bagaimana mengatasi isu tersebut daripda segi keperluan.-harakahdaily

CAJ PTPTN 1% : Mahasiswa Ditipu Hidup2 Oleh Kementerian Pengajian Tinggi


KUALA LUMPUR 25 Nov. - Pengenaan caj satu peratus terhadap peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) hanya akan mula dilaksanakan pada 1 Januari tahun depan dan bukan 1 Jun tahun ini seperti yang diumumkan sebelum ini, kata Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Khaled Nordin.
Beliau berkata penundaan tarikh penguatkuasaan itu adalah disebabkan beberapa perkara yang perlu diteliti dan diselesaikan oleh PTPTN termasuk proses dokumentasi.
“Kita telah menyatakan ia (caj) bermula 1 Jun tahun ini tetapi memandangkan ada beberapa perkara yang perlu diteliti dari segi dokumentasi, penerimaan dan sebagainya, maka pelaksanaan itu ialah pada 1 Januari depan,” katanya.
Walaubagaimanapun perubahan tarikh tersebut disanggah oleh beberapa orang pimpinan mahasiswa.Setiausaha Agung Economics Student Leaders Council (ECONS) saudara Ahmad Fahmi Salleh dalam kenyataannya kepada mahasiswakini berpandangan bahawa kerajaan tidak sepenuhnya jujur terhadap penurunan kadar caj tersebut.
“Sebelum ini diumumkan bahawa semua peminjam akan memperolehi kadar caj yang baru bermula jun 2008.Sekarang, menteri KPT sendiri mengakui bahawa tarikh jun 2008 telah diubah kepada januari 2009 kerana sebab-sebab tertentu.”
“Saya yakin selepas ini menteri akan buat kenyataan lagi bahawa kadar baru itu hanya untuk peminjam yang akan mula meminjam pada kemasukan 2009 iaitu julai 2009.Nampaknya kenyataan menteri semakin murah sekarang”katanya.
Selain itu Timbalan Presiden Kelab Perakaunan Universiti Malaya, saudara Hizami Hadri pula berpendapat bahawa kerajaan perlu membuat pengumuman yang jelas dan tidak cuba memperbodohkan mahasiswa. - Mahasiswakini

PPP Akan Keluar BN - Datuk M. Kayveas

KUALA LUMPUR – Parti Progresif Rakyat (PPP) mengancam akan keluar dari Barisan Nasional sekiranya kerajaan tidak membuat sebarang pindaan ke atas Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13), kata Presidennya, Datuk M. Kayveas.
Nampaknya berita ini pasti memanaskan telinga para pemimpin UMNO dan kerajaan yang lain. Mereka kini ditentang dari segenap arah oleh parti kompnonen mereka. Jika dilihat senario semasa kini UMNO ditentang oleh PPP dan Gerakan menerusi isu ISA, dan terkini ditentang pula oleh MCA menerusi isu ketuanan Melayu. Walhal kedua-dua isu itu dimulakan dan dimainkan oleh mereka sendiri. Inilah padahnya bila buat tindakan tanpa usul periksa. Akhirnya apa yang dicanang-canangkan bukan sahaja ditolak oleh rakyat malah kroni sendiri.
PAHANGDAILY

VIDEO Ucapan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Kongres Keadilan ke 5

Ucapan Datuk Seri Anwar Ibrahim di Kongres Nasional Parti Keadilan Rakyat ke 5 yang diadakan di Stadium Malawati Shah Alam pada 29 November 2008.
http://anwaribrahimblog.com/2008/11/30/rakaman-ucapan-datuk-seri-anwar-ibrahim-pada-kongres-keadilan-ke-5/
sila klik link di atas untuk menonton
ehasan PEJABAT DATUK SERI ANWAR IBRAHIM

10 Perbezaan Antara PAS dan UMNO

oleh Nazmi, Webmaster Mahasiswa Malaysia
Sejak sebelum kemerdekaan lagi PAS sinonim di kalangan rakyat marhaen dengan slogan Islamnya manakala UMNO pula dengan slogan " Hidup Melayu" nya. PAS ditubuhkan untuk menegakkan sebuah daulah islamiah ( negara islam ) di Malaysia. Berbeza pula dengan UMNO yang ditubuhkan untuk memperjuangkan bangsa melayu.
Apakah selepas 51 tahun negara Malaysia mengecapi nikmt kemerdekaan, matlamat perjuangan kedua- dua parti terbesar itu masih releven dengan persekitaran politik negara dan kehendak rakyat marhaen pada hari ini.
Apakah kedua- dua parti masih kekal dengan perjuangan masing- masing pada hari ini ?????
Untuk itu kita akan melihat sejauh mana perbezaan kedua- dua parti tersebut
1) DASAR
PAS
PAS terus komited dengan perjuangan menegakkan negara Islam hingga hari ini. Buktinya PAS yang memerintah negeri- negeri Pakatan Rakyat berusaha memperbanyakkan program- program keagamaan. Sekolah Agama Rakyat pula diperkasakan melalui penyaluran bantuan kewangan dan infrastruktur. Peraturan ke atas papan iklan pula digubal dimana mensyaratkan model- model papan iklan menutup aurat. Begitu juga kebajikan guru- guru agama, Sekolah Agama Rakyat dan KAFA terus diberi keutamaan.
UMNO
51 tahun pemerintahan UMNO sudah cukup membuktikan segalanya. UMNO sendiri terangan- terangan meminggirkan bahasa melayu. Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris, kadar kemiskinan melayu yang tinggi, merempatnya melayu di Pulau Pinang dan bandar- bandar besar adalah contoh terbaik kegagalan UMNO menjayakan dasar penubuhannya.
2) BERBILANG BANGSA vs PERKAUMAN
PAS
PAS bejaya membuktikan ia parti berbilang kaum apabila mula menubuhkan kelab penyokong PAS yang dianggotai oleh penyokong - penyokong PAS bukan muslim. Slogan " PAS FOR ALL " sendiri telah berjaya membuktikan PAS adalah sebuah parti berbilang kaum. Kesudian Pemimpin- pemimpin PAS mengangkat Kelab Penyokong PAS sebagai sayap parti setaraf dewan pemuda, ulama dan muslimat menguatkan lagi hujah PAS adalah sebuah parti Islam untuk semua kaum dan agama. Terakhir sekali persetujuan pemimpin- pemimpin PAS untuk menerima keahlian bukan islam membuktikan dakwaan dan tanggapan Mahathir bahwa PAS adalah parti hanya untuk melayu salah sama sekali.
UMNO
UMNO terus kekal sebagai sebuah parti berasaskan kaum. Bahkan UMNO baru - baru ini menolak mentah- mentah cadangan Parti Progresif Rakyat untuk menggabungkan semua parti dalam Barisan Nasional ke arah membentuk sebuah parti berbilang kaum sama sebagaimana parti- parti dalam Pakatan Rakyat. Berbeza dengan PAS yang mengetengahkan slogan " PAS FOR ALL ", UMNO dengan slogannya " HIDUP MELAYU " membuktikan segala- galanya bahawa UMNO adalah hanya sebuah parti perkauman yang berkecenderungan untuk memperjuangkan nasib bangsa melayu sahaja. Namun demikian, UMNO telah terbukti gagal membela dan membangunkan orang melayu di negara ini.
3) RASUAH vs TAQWA
PAS
Ahli- ahli PAS teelah ditarbiah ( dididik ) dengan pelbagai program termasuklah usrah, ceramah, kuliah keagamaan dan tazkirah. PAS sendiri sebagai sebuah Gerakan Islam menerapkan konsep taqwa iaitu takut dan patuh trhadap perintah Allah. Amalan konsep taqwa dalam PAS berjaya membasmi masalah rasuah atau politik wang dalam PAS. Buktinya sejak PAS ditubuhkan, belum ada pimpinan PAS yang dipenjarakan atas dakwaan rasuah. Malahan tinjauan rambang yang dilakukan menunjukkan PAS parti paling bersih dan paling boleh dipercayai di dalam negara. Usaha UMNO BN mengaitkan PAS di Kelantan dengan rasuah pembalakan juga terbukti adalah hanya tohmahan jahat semata- mata.
UMNO
Rasuah atau politik wang dalam UMNO bukanlah satu perkara baru. Rasuah dan UMNO bolehlah diibaratkan seperti aur dengan tebing ataupun isi dengan kuku. Masalah rasuah dalam UMNO diakui sendiri oleh pemimpin no1 nya, no2 nya, pemimpin tertinggi nya dan bekas pemimpin no1 nya. Lihatlah setiap kali persidangan agung UMNO, ahli- ahli dalam jumlah yang begitu ramai ( ratusan ribu ) dibekalkan dengan penginapan di hotel- hotel mewah di sekitar lembah klang, elaun perjalanan dan sebagainya. Bahkan segelintir besar perwakilan dirasuah untuk memilih pemimpin tertentu. Buktinya pada persidangan sebelum ini, naib presidennya ( orang no3 parti ) sendiri digugurkan keahlian atas dakwaan rasuah. Lebih buruk lagi beberapa Ketua Bahagian UMNO sendiri membuat laporan di BPR mengenai rasuah yang berlaku dalam UMNO dimana melibatkan pemimpin no1 dan no2 nya. Malangnya kes tersebut berkemungkinan dimasukkan ke dalam bakul sampah oleh kerana hingga hari ini BPR ataupun Polis masih belum menjalankan siasatan ke atas Pak Lah dan Najib.
4) KEBAJIKAN RAKYAT vs KEBAJIKAN DIRI dan KRONI
PAS
PAS terbukti sebagai sebuah parti yang mementingkan kebajikan rakyat. Buktinya, sejak tahun 1990 an lagi Menteri Besar Kelantan, Nik Aziz Nik Mat telah memotong 50% daripada pendapatannya untuk dimasukkan ke dalam tabungan kerajaan Kelantan. Bahkan Nik Aziz enggan mengambil peruntukan tahunan yang diperuntukkan kerajaan pusat untuk Menteri- menteri Besar mengadakan majlis atau jamuan hari- hari perayaan. Sebaliknya Nik Aziz menggunakan wang poketnya sendiri untuk menganjurkan rumah terbuka dan wang peruntukan hari raya tersebut dimasukkan ke dalam tabung kerajaan negeri. Perkara yang sama dilakukan Menteri Besar Kedah, Ustaz Azizan dimana memotong RM 10, 000. 00 pendapatannya setiap bulan sebagai Menteri Besar untuk menambah kewangan negeri. Langkah yang sama diawajibkan kepada semua Ahli Parlimen, ADUN dan EXCO PAS di seluruh negara dimana wakil- wakil rakyat PAS ini diwajibkan memotong antara 30% - 50% pendapatan sebagai Ahli Parlimen, ADUN dan EXCO untuk disumbangkan kepada kawasan yang diwakili masing- masing juga kepada negeri pentadbiran Pakatan Rakyat.
UMNO
Lihat sahaja kehidupan pemimpin- pemimpin UMNO di kawasan berhampiran anda. Daripada Ketua Pemuda Bahagian hinggalah pemimpin no1 nya, hidup mereka terlalu mewah. Peliknya gaji seorang menteri penuh tidak pun lebih RM 30, 000. 00 sebulan. Namun harta yang dimiliki oleh menteri- menteri ini melebihi kekayaan seorang ahli perniagaan syarikat tersenarai di Bursa Malaysia. Rumahnya sahaja berharga lebih RM 3, 000, 000. 00. Belum dikira kereta, saham dan perbelanjaan harian. Lebih pelik lagi kehidupan mewah yang sama boleh dinikmati oleh ADUN- ADUN, Ahli - ahli Parlimen UMNO/ BN dan Ketua- ketua Bahagiannya. Begitulah ceritanya dengan kroni- kroni UMNO. Projek- projek pembagunan tidak kiralah dalam sektor pembinaan, penyelenggaraan ataupun perkhidmatan, kontrak- kontrak hanya diagihkan kepada kroni walaupun harga yang ditender kroni- kroni ini berkali- kali ganda melebihi harga pesaing lain. Akibatnya wang rakyat dibazirkan oleh kerana kroni dan pemipin UMNO diberikan projek dengan margin/ kadar keuntungan yang terlampau tinggi .
Siapa- siapa mau tambah lagi....
sila2...
anda dialukan sangat- sangat

Menjawab Komen Pemikir 99.. ISU ANGKASAWAN NEGARA ENGGAN BERKHIDMAT


oleh nazmi, webmaster Mahasiswa Malaysia
pemikir99 said...

oi.. dia tu doktor la kot.. kja dia asalnya doktor, doktotr ni kalo umo 55 org len dah pencen, doktor kna keja lagi tau x???? smpi mati doktor kja.. dia brenti ngn mosti bkannya xkja ngan krajaan dah, dia kja ngn kementerian kesihatan lg.. jgn suka ati asyik maen bantai je, pk la dulu nak tulis, nama pon mahasiswa, pk dulu!!
Benarlah dia doktor dan tetap perlu berkhidmat dengan kerajaan sungguhpun memilih untuk menamatkan kontrak dengan MOSTI.
Namun demikian, angkasawan negara hakikatnya mengikuti program angkasawan negara di bawah program tajaan MOSTI dan bukannya di bawah kementerian kesihatan Malaysia.
Oleh itu Mahasiswa Malaysia berpendapat angkasawan negara wajar untuk terus memberi khidmat kpada MOSTI dan rakyat Malaysia.
Mahasiswa Malaysia juga berpendapat MOSTI tidak wajar memberi pilihan kepada Angkaswan Negara untuk menyambung kontrak ataupun tidak.
MOSTI haruslah tegas dan terus mengikat Angkasawan Negara untuk tempoh sekurang- kurangnya 10 tahun sesuai dengan jumlah pelaburan MOSTI dalam program angkasawan ini. dimana ia menelan belanja yang amat besar ( ratusan juta ).
Sekali lagi...
Mahasiswa Malaysia tegas dengan pendirian bahawa Angkasawan Negara wajar terus diikat untuk berkhidmat dengan MOSTI.
Ini adalah penting ke arah matlamat negara dan MOSTI sendiri untuk membangunkan program angkasawan kita sendiri.
Kepakaran Sheikh Muzaffar haruslah diggunakan sepenuhnya ke arah menjayakan matlamat ini.

Friday, November 28, 2008

Takziah

Oleh Nazmi, Webmaster Mahasiswa Malaysia
Mahasiswa Malaysia mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham Timbalan Menteri Pelajaran merangkap Ahli Parlimen Kuala Terengganu yang meninggal dunia hari ini di Institut Amanudin Baki, Genting Hinghland. Takziah juga ditujukan kepada keluarga Allahyarhamah Raja Perempuan Besar Perlis.
Mahasiswa Malaysia mendoakan ke2-2 pemimpin rakyat ini diampunkan dosa- dosa mereka dan diletakkan di kalangan orang yang beriman.
Al fatihah untuk mereka

Thursday, November 27, 2008

LIVE Kongres Parti Keadilan Rakyat Kebangsaan


http://www.justin.tv/anwaribrahim
klik link di atas

SAIFUL MUNCUL LAGI... MENGGEMPARKAN !!!!


Mohd Saiful Bukhari Azlan, yang mendakwa dirinya diliwat oleh Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, terkilan dengan kelewatan perbicaraan kes tersebut.
Sebelum ini, Mohd Saiful ditemani peguamnya, Zamri Idrus hadir di pejabat JAWI.
Mohd Saiful bagaimanapun, berkata beliau tidak mahu mengulas lanjut mengenai tujuan dia ke JAWI pagi ini.
KENAPA ?
ujan tidak ribut tidak … tetiba munkee ni muncul… kah kah kah… tapi kali ini Unti Pet tak ade pula….. kah kah kah….
kah kah kah… inilah yang dinamakan KONSPIRASI …. ada orang di belakang… opps… maaaf…. ada orang yang merancang… kah kah kah…
BUKAN KAH hujung minggu ini PKR akan mengadakan KONGRES DI SHAH ALAM…. maka munkee ni keluar dari lubang opps .. maaf silap lagi…. bukan lubang tapi tempat dia menyorok….
kah kah kah…konspirator ni… nak kacau KONGRES PKR … biar media heboh hal bontot munkee ni… bukan rancangan PAKATAN RAKYAT nak ambil kerajaan…. kah kah kah…
woit…. kalau nak dapat media attention…. kah kah kah… u datang laaaa…ke shah alam…kah kah kah… ada CNN, BBC, Rueters, AFP, AP, ABC, CBS, Aljazera…. semua tunggu you … kah kah kah…
u bawak laaa unti pet….kah kah kah…kah kah kah…
u bawa juga borang application scholarship yang mat mongol dah rekomen pada u… kah kah kah…
Aljazeera nak ambil u nak jadi u pengacara program….ANA IBNU CAR MURTA… kah kah kah… Tv Pakistan nak ambil u jadi pengacar program….DOS DOS BENCUT HEI…kah kah kah
Berbulan-bulan dulu TT banyak terima surat bertanya tentang…. betul ke munkeee ni kena…. kena apa hah?.... susah nak cakap….
ada yang tanya adakah munkee ni sudah hamil… ada yang tanya adakah munkee sudah berbadan dua…. ada yang bertanya betulke munkee ni sedang bunting…. kah kah kah….
kah kah kah…semua pertanyaan tak baik….sorang pun tak ada bertanya apa khabar Unti Pet… kah kah kah…kah kah kah….
kah kah kah... konspirator lupa…. ni zaman dah ada internet….kah kah kah…
TUKARTIUB.BLOGSPOT.COM

Kenapa Saiful Hanya Muncul Selepas 3 Bulan.. BETUL2 DAH SEMBUH KE ALAT SULITNYA ???


KUALA LUMPUR - Mohd Saiful Bukhari Azlan, 23, pemuda yang mendakwa diliwat oleh Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menafikan dirinya selama ini terlantar sakit, lumpuh dan menghidap penyakit kelamin. Di dalam kenyataan media yang dibaca oleh Saiful di perkarangan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) pagi ini, dia menganggap tohmahan itu adalah satu fitnah yang dibuat oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.
"Saya dengan ini menyangkal segala tohmahan dan fitnah yang dibuat terhadap diri saya yang tersebar di laman-laman web serta cakap-cakap yang mengatakan kononnya saya kini terlantar sakit, menjadi lumpuh dan menghidap penyakit kelamin hingga ke tahap saya telah meninggal dunia. "Itu semua adalah tidak benar dan merupakan fitnah serta suatu pembohongan besar yang direkacipta oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab," kata Saiful.
Tambahnya, dia kini berada di dalam keadaan yang baik dan tidak seperti yang digembar-gemburkan oleh pihak-pihak terbabit."Saya ingin menegaskan bahawa keadaan kesihatan saya adalah sangat baik dan tidak sebagaimana yang difitnah oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab," katanya. Saiful keluar membacakan kenyataan itu setelah 25 minit berada di dalam pejabat unit siasatan bahagian penguatkuasaan JAWI, namun kembali semula menuju ke pejabat tersebut selepas itu. Dia bagaimanapun enggan mengulas lanjut tentang kehadirannya di situ pagi ini.
Terdahulu, Saiful dilihat tiba di JAWI pada jam 11.10 pagi dengan dikawal rapi oleh tiga lelaki. Turut hadir mengiringi Saiful ialah bapanya, Azlan Mohd Lazim dan peguamnya, Zamri Idrus. Menurut sumber, kehadiran Saiful adalah berhubung laporan tuntutan qazaf (tuduhan palsu) yang dibuat oleh Anwar terhadapnya di Mahkamah Syariah pada 9 Julai lalu. Anwar pada 7 Ogos lalu turut mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen terhadap tuduhan meliwat Mohd Saiful di sebuah kondominium di Damansara, di sini pada 26 Jun.
Sehubungan itu, Mohd Saiful telah diminta hadir memberi keterangan kepada JAWI berhubung tuntutan qazaf tersebut pada 19 Ogos. Sebelum itu, pada 15 Ogos, Mohd Saiful ditemani bapanya, Azlan Mohd Lazim, melafazkan sumpah laknat (mubahalah) di Masjid Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur dengan disaksikan Imam Ramlang Porigi, menyatakan dia diliwat Penasihat PKR terbabit. Dalam sumpah laknat itu, Mohd Saiful mendakwa dirinya telah diliwat secara paksa oleh Anwar. Mengulas lanjut, sumber itu memberitahu lagi, kemunculan Mohd Saiful di JAWI pagi ini mampu menangkis tohmahan dan laporan palsu yang tersebar sebelum ini kononnya beliau ditimpa bala dan sumpah memakan dirinya. "Saiful perlu hadir di JAWI esok (hari ini). Pada masa yang sama, beliau ingin menunjukkan yang cerita beliau ditimpa bala adalah tidak benar," jelas sumber itu.
Pahang Daily antara blog terawal yang membuat pendedahan perihal Saiful ditimpa penyakit misteri itu sebelum ini. Biar apapun maklumat tentang Saiful ini, kami tetap dengan pendirian yang beliau ditimpa "malang" itu.
Saiful boleh berkata apa sahaja, kerana kami turut mendedahkan yang beliau telah berubat penyakitnya dengan ramai bomoh dan tabib. Mungkin agaknya beliau sudah agak "baik" dan boleh berjalan untuk ke JAWI. Kenapa sebelum ini beliau menyepi, dan sekarang sesudah beberapa bulan baru ingin menafikan penyakitnya itu.
Agak aneh juga baru kini beliau tampil. Lagi pun penyakit yang beliau alami ialah "kelamin" dan sememangnya kita tidak dapat melihat kerana tidak ditunjukkan. Jika berani "buka seluar dan tunjuk".
Apapun, sebenarnya maklumat tentang penyakit beliau itu didedahkan sendiri oleh salah seorang saudara terapat beliau. Maka itu usahlah Saiful berbangga kononnya dia di fitnah dan ini satu pembohongan besar!. Walhal dia sendiri melakukan fitnah dan pembohongan besar terhadap Anwar Ibrahim.
Tunggu laporan seterusnya, kenapa Saiful disorok oleh pihak-pihak tertentu selama ini
PAHANGDAILY.BLOGSPOT.COM

Kerajaan Baru Malaysia Akan Dibentuk Secara Sulit


KUALA LUMPUR, 27 Nov (Hrkh) - Walaupun dari segi teknikal, pembentukan kerajaan baru Pakatan Rakyat gagal pada 16 September lalu, namun usaha ke arah pembentukan masih giat berjalan.
Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato' Salehuddin Hashim berkata, usaha itu berjalan di peringkat parti dan Pakatan Rakyat secara senyap-senyap.
"Usaha itu sebenarnya berjalan selepas sahaja pakatan menang di liam buah negeri pada 8 Mac lalu, dan is berterusan kerana melihat kepada sokongan dan harapan rakyat yang begitu tinggi akan pembentukan kerajaan baru," ujarnya ketika mengadakan sidang media di Pejabat KeADILan 25 November lalu.
Menurut Salehuddin, usaha itu dijalankan secara sulit dan tidak boleh didedahkan kerana atasa dasar keselamatan dan memastikan keberkesanannya.
KeADILan melihat, usaha itu perlu diteruskan kerana pada 16 September lalu, sebenarnya rakyat menunggu dengan penuh harapan akan pembentukan kerajaan baru, ujarnya.
Ia boleh dilihat dengan kerajaan yang sedia ada terpaksa menghalang usaha itu dengan pelbagai provokasi dihidangkan semata-mata bagi menghalang usaha Pakatan Rakyat membentuk kerajaan baru, ujarnya.
"Hasil dari pemerhatian kita terhadap mood rakyat, kita dapati memang rakyat menunggu penuh harapan akan pembentukan kerajaan baru menggantikan kerajaan yang korup hari ini," katanya.
Beliau juga menjangkakan isu pembentukan kerajaan baru yang diusahakan oleh Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim dan pimpinan parti dalam Pakatan Rakyat akan menjadi isu hangat pada Kongres KeADILan pada 28 hingga 30 November ini. - harakahdaily.net -

Tuesday, November 25, 2008

ARAK DIHADKAN : Kejayaan Pertama PAS di Bandaraya Shah Alam


Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) menjadi pihak berkuasa tempatan (PBT) yang pertama di Selangor - di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat - yang akan membataskan jualan minuman keras berkuatkuasa Januari depan.
Ia telah diluluskan dalam mesyuarat MBSA hujung bulan lepas, kata sumber-sumber majlis itu kepada Malaysiakini hari ini.
Langkah ini dianggap sebagai kejayaan pertama usaha PAS - salah sebuah parti komponen Pakatan - untuk menguatkuasakan peraturan tersebut seperti mana diperkenalkan di Kelantan yang ditadbir oleh parti itu.
Sebelum ini, dilaporkan mesyuarat exco kerajaan Selangor telah menolak cadangan tersebut yang dikemukakan oleh pihak PAS.
Berikutan itu, timbul desas-desus yang mengatakan PAS akan meneruskan usahanya dengan meminta ahli-ahli majlis dari parti itu supaya mengemukakan cadangan tersebut di PBT yang mereka wakili.
Menurut sumber-sumber MBSA lagi, berikutan itu, pengeluaran lesen bagi tiga premis - kedai runcit, restoran dan kedai serbaguna 24 jam - akan disemak semula.
"Mereka perlu mengemukakan rayuan yang akan dipertimbangkan oleh jawatankuasa pelesenan yang juga dianggotai ahli MBSA," kata sumber-sumber tersebut.
Bagaimanapun, kata sumber, semakan semula ini tidak melibatkan premis lain seperti hotel, kelab malam, kedai ubat Cina, pasaraya besar dan jualan oleh pemborong.
Semakan semula lesen itu akan mempertimbangkan faktor lokasi tempat ia beroperasi dan maklum balas orang awam.Perkara itu didakwa telah ditumbulkan pertama kali kira-kira dua bulan sebelum penerimaan cadangan itu penghujung bulan lalu untuk tujuan memperincikan cadangan dalam sebuah bentuk dokumen yang lebih terperinci.
Sementara itu, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad ketika dihubungi mengesahkan penerimaan majlis itu terhadap cadangan yang dikemukakan seorang ahli majlis itu.
Katanya, beliau difahamkan, perkara itu telah dibincangkan dan diterima oleh wakil DAP sendiri. Cuma, tambahnya, terdapat sebahagian daripada ahli majlis daripada kalangan PKR yang menentang cadangan itu.
Bagaimanapun, Khalid berkata, setakat yang beliau tahu, PAS tidak pernah mengarahkan ahli-ahlinya mengemukakan permohonan membataskan penjualan minuman keras di negeri itu.
"Perkara ini tidak pernah dibincangkan di peringkat parti," katanya yang juga bekas timbalan pesuruhjaya PAS yang baru digugurkan minggu lepas.
Ditanya tentang desas-desus seorang ahli majlis PAS yang akan membentangkan cadangan itu dalam mesyarat Majlis Perbandaran Klang (MPK) hari ini, Khalid berkata, perkara itu mungkin terilham daripada kejayaan membawa usul itu di MBSA.
Seorang ahli majlis di MPK yang juga ahli PAS Kota Raja dijangka membentangkan cadangan pembatasan jualan minuman keras di kawasan perbandaran berkenaan hari ini.
Bagaimanapun, Malaysiakini difahamkan, sehingga tamat mesyuarat pada tengah hari tadi, cadangan itu tidak dibuat.Mengulas lanjut isu tersebut, Khalid menegaskan, apa yang dilakukan ahli majlis PAS itu “hanyalah cadangan dan bukannya tuntutan”.
Beliau berkata, ia dikemukakan bertujuan mengawal masalah sosial seperti alkoholisme yang menular di kalangan anak muda.
Katanya lagi, cadangan itu bukanlah sebahagian daripada usaha PAS menerapkan nilai-nilai Islam di negeri itu, sebaliknya bertujuan memberikan faedah kepada semua pihak tanpa mengira fahaman dan agama masing-masing.
Beliau turut menegaskan bahawa keputusan itu tidak bermaksud "pengharaman penuh", sebaliknya hanya tempat-tempat tertentu sahaja.
"Kalau kita lihat, 7-Eleven, misalnya, merupakan pengenalan pertama alkohol kepada orang muda," katanya.
Sementara itu, ketua penerangan PAS Selangor, Roslan Shahir Mohd Sharir ketika dihubungi menafikan terdapat "rancangan kedua" (plan B) PAS untuk membataskan penjualan alkohol di negeri itu setelah gagal diterima dalam mesyuarat exco negeri itu bulan lepas.
"Tidak ada plan A atau plan B. Tidak ada pelan," katanya, apabila diminta mengulas laporan akhbar-akhbar berbahasa Cina yang menyebut PAS merancang membataskan jualan alkohol di seluruh Selangor.
Roslan, juga setiausaha akhbar kepada presiden PAS berkata, cadangan itu tidak dibincangkan di peringkat parti dan jika ada, ia inisiatif peribadi ahli majlis PAS sendiri.
Mengulas laporan cadangan exco agama Selangor dan juga pesuruhjaya PAS negeri Datuk Dr Hasan Ali yang dilaporkan ditolak oleh mesyuarat exco Selangor, Roslan berkata, tokoh PAS itu cuma ingin kerajaan melaksanakan apa yang sudah termaktub dalam enakmen jenayah syariah Selangor 1995.
Beliau juga menyelar pihak yang membocorkan keputusan mesyuarat tersebut kerana menurutnya perkara yang dibincangkan dalam mesyuarat exco kerajaan negeri merupakan rahsia.
Beliau berkata, cadangan itu bukanlah pengharaman tetapi membataskan jualannya kepada orang Islam.
"Kelantan pun tidak haram. Cuma tidak boleh beli, minum di tempat terbuka," katanya.-malaysiakini

Retreat Pakatan Rakyat Malam Ini Untuk Memperkasakan Pentadbiran Selangor dan Perak


KUALA LUMPUR - Retreat kedua Pakatan Rakyat yang diadakan dua minggu berturut-turut pada malam ini memfokuskan mengenai cabaran yang dihadapi di dua negeri pembangkang iaitu Selangor dan Perak yang dianggap berhadapan dengan masalah yang sama. Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua berkata, pada perjumpaan yang berlangsung selama hampir tiga jam itu memberi peluang kepada Menteri Besar kedua-dua negeri berkenaan membentangkan mengenai pelaksanaan dan prestasi kerajaan negeri masing-masing. "Di Perak khususnya di mana bilangan ADUN BN (Ahli Dewan Undangan Negeri Barisan Nasional) yang agak seimbang dengan kerajaan negeri iaitu pemerintah. "Kita juga menghadapi banyak rintangan kuat daripada BN dan kita harus menghadapi banyak isu seperti manipulasi media dan lain-lain lagi," katanya ketika ditemui selepas menghadiri retreat berkenaan.
Hadir sama dalam pertemuan berkenaan ialah Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim, MB Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, MB Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, Presiden PKR, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail, Setiausaha Agung PAS, Datuk Kamaruddin Jaafar, Timbalan Pengerusi DAP, Dr. Tan Seng Giaw dan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang lain. Ditanya sama ada wujudnya ura-ura ahli Pakatan Rakyat akan lompat parti menyertai BN di Perak, beliau berkata: "Tidak, saya anggap ini tidak ada isu, saya tak percaya dan sungguh yakin ini tak berlaku...kalau adapun mungkin yang lompat kesebelah sini," katanya sinis. Ketika diminta mengulas sama ada kedua-dua negeri berkenaan dianggap goyah kerana sering menghadapi tekanan daripada BN yang kini menjadi pembangkang, beliau menafikan mengenai perkara tersebut. "Bukan... inilah (negeri) yang paling dekat. Malam ini kita fokus dua negeri sahaja. "Kalau tidak sampai tengah malam pun tidak habis, lepas ini akan ada lagi (pertemuan) Pulau Pinang, Kelantan dan Kedah...semua ada," katanya.
Jelas beliau lagi pemilihan kedua-dua negeri ini juga berdasarkan komposisi kaum yang hampir sama bagi negeri-negeri berkenaan. Ditanya antara masalah yang dibangkitkan dalam perjumpaan tertutup itu beliau berkata masalah utamanya ialah kerenah birokrasi kerajaan persekutuan, media dan politik perkauman. "Kita hadapi masalah birokrasi, kita juga harus sentiasa hadapi media yang sensasikan dasar yang kita buat dan politik perkauman yang tebal...semua ini ialah perkara yang kita harus hati-hati," katanya. Menyentuh mengenai kerenah birokrasi, ahli Parlimen Batu itu turut menjelaskan bahawa perlunya reformasi secara berperingkat bagi menghadapi masalah dalam institusi kerajaan. Tambah beliau, secara dasarnya Pakatan Rakyat mengakui masih wujud banyak kelemahan yang perlu diperbaiki pada masa-masa akan datang. "Walau apapun kita puas hati dengan pencapaian kita sekarang sungguhpun tak kritikal, kita akui banyak lagi kelemahan yang harus diatasi," katanya. Bagaimanapaun jelasnya beliau percaya kaedah terbaik untuk menangani masalah yang timbul adalah dengan cara mengeratkan hubungan dalam Pakatan Rakyat melalui majlis dialog dan komunikasi berterusan.
"Kita ada beberapa rancangan Januari depan untuk adakan lebih banyak perjumpaan di semua peringkat iaitu nasional, negeri dan akar umbi. "Malah minggu depan juga ada lagi, tapi agendanya akan kita tetapkan nanti," katanya. Tian Chua juga menjelaskan bahawa satu perjumpaan besar melibatkan semua pemimpin Pakatan Rakyat akan diadakan di Port Dickson pada tahun hadapan yang akan turut menghimpunkan kesemua Menteri Besar dari semua negeri yang dikuasai pembangkang. Sementara itu, Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh turut menjelaskan bahawa pertemuan kedua pemimpin Pakatan Rakyat selepas yang pertamanya pada hari yang sama minggu lalu menyentuh mengenai mekanisme memperkukuhkan pakatan itu. "Ini menunjukkan kita serius dalam Pakatan Rakyat untuk membina muafakat dan bertukar-tukar idea serta memaklumkan mengenai perkembangan terkini politik di kedua-dua buah negeri berkenaan," katanya. Tambah beliau pertemuan seumpama itu juga perlu bagi membina persefahaman antara komponen-komponen dalam pakatan pembangkang itu. "Ini tidak berlaku dalam BN, hanya dalam Pakatan Rakyat iaitu kita sentiasa biarkan maklumat sampai ke akar umbi," katanya.
Langkah pengukuhan Pakatan Rakyat dengan mengadakan pertemuan untuk memperbincangkan hala tuju negeri di bawah pemerintahnya ini jelas menunjukkan bahawa pucuk pimpinan mengambil berat senario semasa yang berlaku. Memandangkan kedudukan yang hampir seimbang di kedua-dua negeri itu, jelas menyebabkan berbagai isu dimainkan dalam usaha pihak pembangkang UMNO dan BN berusaha untuk merampas kembali kedua-dua negeri terbabit. Puak-puak UMNO masih "gila meroyan" dan tidak boleh menerima hakikat mereka kini adalah pembangkang. Justeru itulah mereka menyerang dari segenap arah, atas tujuan yang satu, menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat. Maka semestinya, pemimpin yang berwibawa iaitu MB Perak dan Selangor mengambil langkah berjaga-jaga dan menangani perkara ini dengan profesional dan berhemah demi kepentingan rakyat secara keseluruhannya

Tun Mahathir Kata UMNO Akan Kalah Pada PRU 13 Akan Datang ....... MAHATHIR TAK CAKAP PUN RAKYAT TAU DAH

KUALA LUMPUR, 26 Nov (Hrkh) - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad meramalkan Umno akan kalah teruk dalam pilihan raya umum akan datang.
"Ramalan saya ialah Umno akan kalah teruk pada pilihan raya umum ke-13. Mendapat sokongan daripada parti (melalui rasuah) tidak akan menjamin kemenangan dalam pilihanraya umum.
"Yang memberi kemenangan kepada calon-calon Umno dahulu ialah undi ahli bersama dengan penyokong luar, penyokong bukan Umno. Jangan fikir hanya dengan undi ahli Umno sahaja kemenangan akan diperolehi.
"Dalam pilihanraya umum ke-12 ramai ahli Umno pun tidak undi calon BN (Barisan Nasional). Dan amat ramai daripada penyokong-penyokong (bukan ahli) Umno yang undi parti lawan. Itulah yang memberi keputusan yang buruk bagi BN dalam pilihanraya umum ke-12," katanya.
Beliau mengingatkan, kelebihan undi bagi calon Umno yang menang tidak sebesar dahulu.
"Jika hanya separuh lebih sedikit daripada kelebihan kecil ini berpaling tadah dan mengundi parti lawan Umno akan kalah dimana dahulu ia menang," katanya.
Beliau mendedahkan, "orang yang terkenal menyogok wang untuk jadi pemimpin Umno, jika mereka dipilih akan menyebabkan Umno ditolak dalam pilihan raya umum".
"Rakyat tahu siapa mereka walaupun sukar bagi mendapat bukti yang mereka ini adalah perasuah," katanya.
Mengkhianati bangsa
Beliau juga memberi amaran yang keras kepada perwakilan-perwakilan Umno yang memilih pemimpin yang menyogok mereka.
"Perwakilan Umno yang menerima sogokan dan memilih orang yang dikenali sebagai perasuah, harus ingat apabila mereka memilih orang ini, mereka sebenarnya mengkhianati bangsa, agama dan negara hanya kerana sedikit wang yang akan habis dibelanjakan dalam sekelip mata.
"Kamu dan zuriat kamu akan dikutuk oleh bangsa kamu tiap kali mereka menderita kerana kamu telah jual bangsa dan negara kamu untuk sedikit wang," kata bekas Presiden Umno itu.
Dr Mahathir juga mempersoalkan kenyataan Timbalan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak yang berkata usaha membanteras gejala politik wang dalam Umno adalah satu proses yang memerlukan keazaman politik dan secara realistiknya tidak dapat diselesaikan dalam tempoh terdekat.
"Semasa dia (Dr Mahathir) tamat sebagai Perdana Menteri dan Presiden Umno, dia menyatakan kekecewaannya kerana gagal membanteras politik wang," kata Najib.
Mengulas kenyataan Najib itu, Dr Mahathir berkata, beliau bersetuju dengan pendapat Najib bahawa usaha membanteras politik wang perlu keazaman politik.
Bagaimanapun, Dr Mahathir mempersoalkan: "Keazaman politik siapa? Apakah keazaman politik mereka yang ingin dicalonkan dan sudah hulur wang sogokan?"
Beliau juga mempersoalkan, apakah keazaman pemimpin Umno untuk melihat parti itu bersih daripada politik kotor.
"Jika pemimpin yang perlu banteras, yang mana satukah pemimpin yang perlu berazam; pemimpin cawangankah, bahagian, Majlis Kerja Tertinggi atau Presiden parti?" soal beliau.
Laporan polis ke atas Najib
Walaupun Dr Mahathir mengakui rasuah berlaku ketika beliau menerajui Umno, tetapi beliau menyifatkannya tidak seburuk rasuah politik di dalam Umno pada masa ini.
"Ya, memang pun semasa saya dahulu sudah ada politik wang.
"Tetapi peristiwa sogokan secara terbuka dan besar-besaran sehingga ramai dalam masyarakat pandang jijik akan politik Umno tidak berlaku dahulu.
"Tidak pernah terjadi yang Presiden parti didakwa terlibat dengan politik wang melalui laporan kepada polis dan Badan Pencegah Rasuah (BPR)," katanya.
4 September lalu, bekas exco Pemuda Umno, Datuk Mazlan Harun membuat laporan kedua kepada (BPR) berhubung dakwaan rasuah membabitkan Presiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Najib sendiri.
Menjelaskan lebih lanjut tentang betapa buruknya rasuah politik di dalam Umno hari ini, Dr Mahathir berkata, tidak pernah Lembaga Disiplin parti itu menerima sehingga 900 laporan berkenaan politik wang.
"Tidak pernah BPR terima banyak laporan rasuah untuk pencalonan bagi jawatan dalam Umno," katanya.
Dr Mahathir mengingatkan, "membuat alasan bahawa dulu pun ada rasuah tidak menghalalkan rasuah sekarang, terutamanya rasuah terbuka dan besar-besaran".
Beliau seterusnya mengingatkan, hari ini di mana-mana juga rakyat bercakap tentang rasuah dalam pencalonan kepimpinan Umno.
"Dahulu rakyat/pengundi tidak anggap Umno sebagai parti pimpinan perasuah seperti hari ini," katanya

86 % Penonton Edisi 7 Menolak Keputusan Timbalan Speaker


oleh Nazmi, Webmaster Mahasiswa Malaysia
Berita Ntv7 jam 7 petang hari ini ( selasa 25 november 2008 ) membuktikan majoriti rakyat Malaysia tidak bersetuju dengan keputusan Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar yang enggan merujuk Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nazri Aziz ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen atas dakwaan mengeliru dan menipu dalam dewan rakyat.
Buktinya dalam satu undian yang dibuat oleh ntv7, 86% responden tidak bersetuju dengan keputusan yang dibuat Timbalan Speaker Dewan Rakyat untuk tidak merujuk Nazri Aziz ke jawatankuasa hak dan kebebasan parlimen.
Kan dah terbukti dengan terang- terangan majoriti rakyat Malaysia tak bersetuju pun ngan keputusan timbalan speaker. Orang bodoh sekalipun tahu keputusan timbalan speaker hanya untuk menyelamatkan menteri bukannya menegakkan kebenaran.
Bukankah jelas keputusan Timbalan Speaker menyebelahi Menteri memperlihatkan sikap berat sebelah Speaker dan timbalan speaker dewan rakyat. Apakah nasib yang akan diterima sekiranya ada Ahli Parlimen dari kalangan Pakatan Rakyat menipu di dalam dewan sebagaimana dilakukan Nazri Aziz ?
Mahasiswa Malaysia berpendapat Nazri Aziz harus dirujuk ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen. Nazri Aziz juga wajar dipotong gaji sebanyak RM 10.00 kerana menipu dalam dewan sebagaimana diperuntukkan dalam peraturan dewan.
Apakah kita rela membiarkan dewan rakyat menjadi tempat Menteri dan Ahli Parlimen sebebasnya mengeluarkan fakta palsu lagi mengelirukan. Oleh itu, sekali lagi Mahasiswa Malaysia menggesa Yang Dipertua Dewan Rakyat mengambil peranan dan perhatian untuk merujuk Nazri Aziz ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan.
Ini perlu dalam memelihara nama baik nama Parlimen Malaysia dan menjadikan Parlimen sebagai sebuah institusi penggubal undang- undang yang terus dihormati 26 juta rakyat malaysia.

KEMASUKAN PELABURAN LANGSUNG ASING : Malaysia Tewas Kepada Indonesia dan Vietnam... Kenapa Kita Tercorot di Kalangan Negara ASEAN ?????


KUALA LUMPUR - Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu Kerajaan BN menjelaskan mengapa pelaburan di negara ini semakin berkurangan berbanding dengan negara Asia lain. Anwar, yang juga Ketua Umum KeADILan berkata kerajaan dan kementerian terbabit perlu memberikan penjelasan kepada rakyat mengapa kesan kemasukan pelaburan asing di negara ini begitu parah terutamnya di kalangan antara negara Asean. Beliau berkata, mengikut laporan terbaru United Nations Conference on Trade and Development World Investment Report 2008 (UNCTAD) mengenai pengaliran keluar pelaburan langsung asing (FDI) yang mencecah RM38 bilion berbanding kemasukan hanya RM29 bilion untuk 2007 menyebabkan negara mengalami negatif sebanyak RM9 bilion. Menurutnya, beliau tidak menafikan bahawa pada umumnya alasan yang kerap diberikan adalah kerana faktor fenomena global dan semua negara mengalami tekanan ekonomi berikutan krisis ekonomi yang bermual dari Amerika Syarikat, Eropah dan Jepun tetapi kerajaan perlu menjawab mengapa kesan di negara ini lebih ketara dari negara Asean lain.
“Satu formula penyelesaian bagi masalah besar ini perlu diambil dan saya sudah kemukakan pandangan supaya menteri terbabit mengambil inisiatif untuk dapatkan konsensus mengenainya. Saya telah kemukakan usul kepada Yang Dipertua Speaker Dewan Rakyat dan beliau sendiri setuju tetapi memberi alasan ia tidak begitu mendesak dengan alasan soalan itu telah dijawab,” katanya dalam satu sidang media di lobi Parlimen. Anwar menyatakan bahawa laporan UNCTAD menunjukkan Malaysia berada di tangga keenam dari segi pelaburan asing pengaliran dana ke negara ini pada 1996 lalu. “Bagaimanapun, kedudukan terbabit merosot ke tangga 60an pada 2006…jadi kalau ini bukan mendesak, apa lagi?” persoalnya lagi. Menurutnya lagi, di negara-negara Asean ada peningkatan pelaburan lebih 81 peratus iaitu RM116 bilion pada 2006 kepada RM209 bilion pada 2007, tetapi Malaysia hanya mendapat sebahagian yang paling kecil iaitu 13 peratus berbanding dengan negara-negara Asean yang lain.
Kerana itu, katanya kerajaan perlu menjawab mengapa Malaysia lebih parah walaupun alasan yang kerap diberikan adalah fenomena ekonomi global. Beliau berkata laporan Bank Negara menunjukkan kemerosotan kepada pertumbuhan eksport pada 2007 berbanding purata 12.1 peratus antara 2002 hingga 2006 dan ia bermakna ada pertumbhan kecil sebelum itu tetapi merosot pada tahun lalu. “Seperti yang diketahui industri barangan elektronil dan elektrikal begitu besar dan sektor pembuatan adalah di sekitar 65 peratus tetapi merosot kepada 42 peratus. Kalau kita lihat angka itu masih baik pada umumnya kerana di tahun kebelakangan ini pertumbuhan kenaikan eksport komoditi pertanian dan petroleum meningkat 14.8 peratus tetapi dari sudut industri pembuatan ia seharusnya membimbangkan,” katanya lagi. Anwar berkata, ini jelas menunjukkan ternd ekonomi di negara ini bergerak ke arah penguncupan dan keadaan itu jelas menunjukkan masalah iklim peaburan dan krisis keyakinan di negara ini.
“Kalau dilihat pada laporan Bank Dunia, UBS dan Institute of Financial Finance (IFF) ada beberapa faktor dan alasan yang diberikan mengapa kemasukan FDI (pelaburan asing) terbatas atau terhalang. Laporan dari badan-badan itu menyebut antaranya kerana dasar ekonomi dan kewangan negara termasuk syarat kawalan dan peraturan dalam sektor perkhidmatan. Di samping itu, mereka juga mengketengahkan masalah berkaitan tenaga mahir dan in sebenarnya ada kaitan dengan fokus latihan yang diberikan oleh universiti, institut vokasional dan teknikal kerana seharusnya tiada ‘mismatch’ di antara keperluan industri pelabur dengan keperluan tumpuan di bidang latihan,” jelasnya lagi. Beliau menambah, laporan itu juga menyebut isu kos berurusan tinggi yang terpaksa dihadapi pelabur ke negara ini serta ketidak telusan dalam sistem pengagihan kontrak dan menurutnya ia jelas berkait dengan masalah rasuah di semua peringkat . Menurutnya, kalau dilihat, trend ini ternyata menujukkan ada perpindahan yang dilakukan oleh syarikat yang sedia ada ke negara luar dan syarikat yang baru ke negara jiran.
Senario yang berlaku ini jelas membuktikan kepada kita bahawa sememangnya Kerajaan Barisan Nasional gagal dalam membangunakan ekonomi negera. Ini bermakna mereka sudah tidak layak untuk menjadi pemerintah di Malaysia. Jika dibiarkan BN terus berkuasa, kita pasti negara ini akan terus dijajah dan tergadai. Melayu UMNO perlu sedar akan semua ini. Jika terlambat mereka juga akan merintih di bumi sendiri seperti lagu "Warisan" yang sering mereka nyanyikan dalam kursus BTN selama ini. UMNO sudah khianat kepada rakyat maka itulah pelabur takut untuk datang ke Malaysia. Di Pahang, defisit mencecah hampir RM100 juta, sejak Adnan Yaakob menjadi MB. Ini memberi gambaran bahawa MB Pahang itu juga ternyata gagal sejak 11 tahun memerintah, belum pernah negeri Pahang mendapat keuntungan hasil pelaburan luar ataupun projek pembangunan yang dirancang. Dengan fenemona ini, maka adalah menjadi tanggungjawab rakyat untuk memastikan UMNO dan BN diturunkan dari takhta dalam pilihanraya umum akan datang. Mereka hanya menang dengan tipu helah dan rasuah yang diatur secara sulit dengan pihak SPR, jika tidak sudah lama mereka dikorbankan.
pahangdaily.blogspot.com

3 Budak Hitam Berebut Jawatan Timbalan Perdana Menteri... TAPI ADA KE YANG NAMPAK BERSIH ?????


Kini sah jawatan Timbalan Presiden UMNO ditandingi secara tiga penjuru diantara Muhyiddin Yassin, Ali Rustam dan Muhammad Muhd Taib. Begitu bersungguh-sungguh nampaknya ketiga-tiga calon berusaha untuk menempatkan diri mereka. Begitu juga dengan para pelobi-pelobi mereka.
Diantara tiga orang calon ini (yang saya gelarkan sebagai “Tiga Budak Hitam”), tiada seorang pun diantara mereka yang bersih, kelihatan bersih atau pun berusaha untuk kelihatan bersih baik dari segi moral mahu pun dari segi kepimpinan.
Bagi yang mengenali Muhyiddin Yassin (yang pernah menjawat jawatan Menteri Besar Johor Darul Takzim) tentunya tahu akan kisah silam beliau dimana diberitakan beliau telah menjual beberapa bidang tanah yang bernilai besar dalam negeri Johor kepada beberapa pihak di Singapura. Malah beliaulah juga yang membenarkan warga Singapura membeli rumah tanpa levi dan berharga sederhana.
Malah ketika beliau menjawat jawatan Menteri Belia dan Sukan sekitar tahun 1996, beberapa penyelewengan (yang telah disenyapkan daripada pengetahuan BPR) telah berlaku dimana beliau menjadi dalangnya. Banyak pihak yang mengetahui sejarah ini.
Bagi yang mengenali Ali Rustam pula, tentulah maklumat mengenai salah laku dan penyelewengan dana rakyat serta wang negeri yang telah disonglapkan oleh beliau dan para kroninya. Tentu ada yang masih ingat bagaimana dana rakyat bagi kesihatan yang telah difaraidkan oleh beliau kepada sanak saudara dan sahabat handai beliau.
Begitu juga dengan seorang warga Malaysia yang berstatus bekas Menteri Besar Selangor (Muhammad Muhd Taib) yang khabarnya tidak pandai berbahasa inggeris sehinggakan tertangkap di Australia ketika membawa satu beg wang tunai seberat 19 kg. Calon ini diberitakan melakukan terlalu banyak penyelewengan dana rakyat dan awam. Bagaimanakah agaknya Malaysia jika mendapat seorang Timbalan Perdana Menteri yang tidak fasih berbahasa Inggeris. Tentunya akan menjadi bahan lawak diperingkat antarabangsa.
Ketiga-tiga budak hitam ini sememangnya terpalit dengan pelbagai kotoran terutamanya yang melibatkan kewangan. Malah ada beberapa khabar yang tidak sedap didengar yang menceritakan bahawa bagaimana ketiga-tiga calon Timbalan Presiden UMNO ini terlibat dengan gejala sosial dan maksiat. Tapi semua ini adalah perkara biasa bagi orang-orang yang berpangkat besar dan berkuasa. Dengan kuasa yang mereka ada, tentunya mereka boleh membuat pihak-pihak tertentu menutup mulut dan mata mereka dan tiada tindakan akan diambil terhadap mereka.
Janganlah kita lupa bahawa ketiga-tiga calon ini khabarnya telah mempunyai pasukan pelobi yang agak mantap dan bersedia menaburkan sejumlah wang yang agak besar sebagai “tumbuk rusuk”.
Kepada para perwakilan UMNO pada pemilhan Mac 2009, bersedialah untuk mendapat habuan yang agak besar kali ini dari pelbagai pihak. Jangan lupa untuk memilih calon-calon yang paling keji diantara ketiga-tiga calon yang sememangnya keji. Sebaik mungkin, sila pilih Muhammad Muhd Taib menjadi Timbalan Presiden UMNO agar memudahkan beliau untuk mengsonglap wang seberat 19 tan pula kali ini. Setakat 19 kg dahulu di Australia sememangnya kecil berbanding 19 tan wang tunai.
Kepada para perwakilan UMNO, ingat kata-kata ini: “Bersedialah Menjadi Pengikut Syaitan“
Ketua Perusuh
Bekas Felo Kanan
Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa - ISIS

Monday, November 24, 2008

ANGKASAWAN NEGARA WAJIB BERKHIDMAT.... Bukannya Diberi Pilihan Untuk Memberhentikan Kontrak


Angkasawan Negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha diberi tempoh sehingga minggu depan untuk memutuskan kedudukan kontraknya dengan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).
Menterinya, Datuk Dr. Maximus Johnity Ongkili memberitahu, sehingga kini Sheikh Muszaphar masih belum memberikan keputusan muktamad sama ada ingin terus berkhidmat dengan MOSTI atau kembali ke Kementerian Kesihatan.
‘‘Kami telah beri tarikh kepada beliau iaitu harus beri maklum balas sampai minggu depan,’’ katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.
Mana boleh suka beri pilihan..???
Kerajaan dah membazir berapa RATUS JUTA wang rakyat...!!!! hanya untuk bermegah..!!
Mesti si MUzafar ni bayar balik dalam erti kata memberikan khidmat untuk MOSTI...

Perubahan Kepimpinan PAS Selangor.... Penjelasan Oleh Bekas Timb Pesuruhjaya II PAS Selangor


Ramai yang telah mengajukan soalan berhubung dengan perubahan di dalam barisan pimpinan negeri Selangor iaitu pengantian saya sebagai Timbalan YDP (2) Negeri dan Shaari Sungib sebagai Ketua Penerangan Negeri. Banyak penjelasan telah diberikan oleh berbagai pihak, ada yang hampir tidak masuk akal.
Beginilah, cukup sekadar saya nyatakan bahawa terdapat perbezaan pendapat di atas beberapa isu dengan sebahagian dari pucuk pimpinan negeri, yang mana penjelasan terperinci disini adalah tidak relevan. Saya telah mengkritik beberapa isu berbangkit semenjak penubuhkan kerajaan negeri dibawah PR. Selepas 8 bulan dan kami masih lagi tidak dapat mempersetujui tentang beberapa perkara, saya percaya adalah lebih baik agar saya digantikan dalam barisan pimpinan negeri. Perkara ini telah dibincangkan didalam mesyuarat Dewan Harian yang dihadiri seramai 11 orang, yang mana saya turut hadir. Bila mana Pesuruhjaya Negeri mencadangkan agar saya diganti, saya setuju. Dato Dr. Hassan Ali berhak untuk mempunyai kumpulan yang memberi sokongan penuh kepadanya agar beliau dapat melakukan apa yang difikirkan terbaik untuk memenuhi objektif yang telah dipersetujui parti di dalam muktamar lepas. Iaitu; memastikan agar kerajaan PR Selangor berjaya. Beliau tidak boleh mempunyai orang seperti saya, yang sering kali mempersoalkan keputusan dan polisi yang dibuat, yang akhirnya mengakibatkan beliau tidak dapat melakukan apa yang difikirkan perlu.
Namun demikian, saya masih kekal sebagi YDP Shah Alam. Kami masih akan bertemu didalam mesyuarat badan perhubungan negeri yang diadakan setiap bulan. Saya tetap boleh mempersoalkan polisi dan kesan polisi yang telah diambil semasa mesyuarat tersebut. Oleh itu, perkara ini bukanlah soal mengongkong perbedaan pendapat ataupun menerap sifat ‘ya tuan’ dikalangan ahli. Ia adalah soal memberikan Dato’ Dr. Hassan Ali peluang sepenuhnya untuk membuktikan keberkesanan kepimpinan beliau dalam menjayakan kerajaan negeri PR dengan kumpulan yang beliau senangi. Walaubagaimanapun, saya akan sentiasa memantau, terutamanya sekiranya dilihat polisi yang diketengahkan akan mengundang masalah kepada PR. Adalah perlu disedari bahawa cuma tinggal 3 tahun lebih lagi untuk pilihanraya akan datang. Kita perlu mula menunjukkan peningkatan!
Dalam soal Saudara Shaari adalah sedikit berbeza, walaupun secara dasarnya adalah sama.
WalLahu 'Alam

Surat Terbuka Untuk UIAM - oleh Pelajar Terkilan


Oleh mahasiswa_united
"SAYA adalah seorang daripada ribuan pelajar Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Malaysia. Saya mewakili pelajar lain ingin menyatakan ketidakpuasan hati kami berikutan tindakan UIA mengadakan kelas pada Sabtu.Pihak UIA seharusnya peka terhadap perkara ini. Jika UIA mengadakan kelas pada hari itu sudah pasti akan mengganggu kualiti dan keselesaan hidup pelajar. Pelajar tidak dapat mengadakan aktiviti lain seperti berehat dan pulang ke kampung.
Pelajar juga memerlukan masa berkualiti bersama keluarga di kampung. Meluangkan masa bersama keluarga sedikit sebanyak dapat mengurangkan tekanan pelajar.Jika jumlah jam kredit menjadi masalah bagi UIA lalu membuat kelas pada Sabtu, mengapa universiti lain di Malaysia, contohnya Universiti Malaya (UM) tidak mengadakan kelas pada hari itu? Pelajar di kedua-dua universiti dihadkan mengambil jam kredit dalam lingkungan 21 jam. Tetapi pelajar di UM tidak mempunyai kelas pada hari itu.
Saya berharap pihak pengurusan universiti menyusun jadual dengan cekap tanpa membebankan kehidupan pelajar.
Saya percaya, setiap kursus mempunyai tugasan yang banyak. Jika UIA tidak mengadakan kelas pada Sabtu, kami boleh memperuntukkan Sabtu dan Ahad untuk membuat tugasan dan mengulangkaji pelajaran. Ini membolehkan kami meningkatkan produktiviti kami dalam tugasan mahupun pelajaran.
Oleh itu, kami berharap pihak pengurusan UIA dapat mengambil tindakan sewajarnya. Kehidupan seharusnya seimbang seperti rohani dan jasmani. Begitu juga proses pembelajaran dan keluarga.
Saya percaya, jika pelajar seronok belajar, produktiviti juga akan meningkat, sekali gus akan meningkatkan nama UIA.
PELAJAR TERKILAN,Petaling Jaya, Selangor.
Mahasiswa Malaysia berharap pihak pentadbiran UIAM segera bertindak di atas permasalahan yang disuarakan pelajar terkilan. Mahasiswa Malaysia juga berpendapat majoriti pelajar UIAM sependapat dengan Pelajar terkilan. Oleh yang demikian Mahasiswa Malaysia merasakan cuti 2 hari seminggu adalah bersesuaian ke arah matlamat melahirkan mahasiswa yang lebih produktif dan fleksible.

Dr. M & Race-based Party - Ir Khalid Samad


oleh Ir Khalid Samad - Ahli Parlimen Shah Alam ( PAS )

The Perdana Leadership Foundation organised a discourse series on 'Bangsa Malaysia' in Putrajaya last week. I did not attend it myself; however, reading from some of the remarks made by Dr. M, prompt me to write something. I was somewhat bemused by a number of his statements, particularly in the article posted by Rocky's Bru: If PAS is not a race-based party ....

After March 8, we are more racial than ever. Former Prime Minister Dr Mahathir Mohamad has told those who say the last General Election was a vote to reject race-based parties and politics to stop deluding themselves. "We have become more racial than ever since the last General Election. We debate about race every day, more than before," he said. In an off-the-cuff lecture on Bangsa Malaysia in Putrajaya this morning, he said if the outcome of the March general election was a rejection of racial politics, there would be less talk about race today. Instead, race has become a central issue since March. That election has stimulated discussion about little else other than race.
If there is more talk about race than ever, then it is the work of UMNO who wishes to revive racial sentiments and bring it to the forefront. This is as they see race politics as their saviour as they find themselves virtually completely abandoned by the non-Malays.
"And if PAS is not a race-based party, then I am not Mahathir Bin Mohamad," he said.
PAS is not raced based although Dr. M wishes it to be. He wants all to think that PAS is only hiding behind the name of Islam as UMNO has been doing all this while because he simply cannot fathom the concept of a political party based on religion pursuing objectives defined by the religion. So he quickly concludes that PAS is no different from UMNO, Malay and chauvinistic but hiding behind the name of Islam.
That is his own biased, prejudiced and stunted view of Malaysian politics. PAS’s commitment to Islamic principles, free from any form of racial chauvinism is becoming increasingly clear for all to see. As far as “then I am not Mahathir Bin Mohamed” is concerned, I think our Dr. M has been suffering from a serious bout of selective amnesia as he is currently condemning money politics, corruption and all those things which has made him famous in the eyes of many. So it is nothing strange for him to forget who he is.
I would be in a similar state of mind as well if after 22 years I find my contribution nothing short of money politics, corruption, cronyism and nepotism. I believe no one has contributed as much to the destruction of the Malaysian potential as Dr. Mahathir. He can only look back on his legacy with shame. Is it any wonder then for him to wish to be someone else?
DAP not a race-based party? "Apart from some window-dressing, it's still the old DAP".
DAP is not race based. The fact that it has not been able to attract more Malay and Indian support speaks volumes on the effectiveness of the BN propaganda machine. It has been very effective in portraying the DAP as such, just as it was effective in portraying PAS as an Islamic extremist party all this while. I believe we may start seeing more Malays and Indians joining the DAP in the near future.
And PKR? "It is said to be Islamic, it's also pro-Hindraf, and pro-Chinese educationists. But that's because there is this man with many faces who leads the party. After him, who will lead the PKR? If it is led by a non-Malay, it will not have the support of the Malays."
Does being Islamic necessitate one to be anti-Hindraf and anti-Chinese educationists? This shows the lack of understanding which Dr. M has of the issues and of Islam itself. The Islamic position on these issues are best portrayed by PAS who are actively involved in the campaign against ISA and the right for mother tongue education or vernacular schools. As far as the future of the PKR and it being led by a non-Malay is concerned, let’s let the members decide. The issues raised transcends race.
Bangsa Malaysia without Bahasa Malaysia? Dr M also chided those who clamour for a Bangsa Malaysia but are unwilling to give due regards to the national language. These people, he said, should emulate Obama and children of migrant races in the US, Switzerland and Australia.
"Obama, who must be in some ways a descendant of a slave, is today US President. The blacks had tribes in Africa but after years in the US they all speak English. English is their mothertongue. The speak English at work, at school and at home. The same as the migrant Jews. They became naturalised American citizens. But they accpet that as Americans they must speak English.
"First I do not see people objecting to the Bahasa Malaysia as the national language. Every nation needs a common language for its citizens to be able to communicate with one another. However, the campaign for its use must be presented in a non-chauvanistic manner.
Secondly the government’s own commitment to its use is somewhat wanting due its own flip-flop attitude as shown vis-à-vis the question of teaching Maths and Science in English.
Thirdly, not all Black Americans are offsprings of slaves, silly!
Fourth, as anyone who has been in America would know, it is a multicultural and also multi-lingual nation. The acceptance of English as the common language is understood and accepted by all due to the non-chauvinistic manner it is implemented.
WalLahu 'Alam

UMNO dan Azalina Agaknya Lupa Yang Papan Tanda di Putrajaya Juga Berbahasa INGGERIS...


oleh Nazmi, Webmaster Mahasiswa Malaysia

Kah... Kah.. Kah...

Tergelak besar aku apabila tiba- tiba UMNO dan Azalina si menteri Pelancongan cuba menjadi tokoh dan jaguh dalam isu bahasa Melayu ....
Apakah mereka sudah nyanyuk atau buat- buat lupa ?????
atau apakah mereka itu dalam golongan " melayu mudah lupa " seperti yang selalu diperkatakan Che Det kita...
UMNO tu bukankah bahasa inggeris ?????
Kenapa gelar nama UMNO itu dalam bahasa inggeris dan tidak disebut Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu ( Pekember ) kalauLAH si AZALINA cintakan bahasa melayu...
kenapa nama- nama jalan di Putrayaja dipanggil Precint ????
Apakah Precint itu bahasa baru dalam bahasa melayu TETAPI Dewan Bahasa Pustaka lupa mengiktirafnya ?????
KLCC itu sapa punya idea... kenapa tidak digelar saja Pusat Bandar Kuala Lumpur ????
Samala ceritanya dengan Petronas Twin Tower.....
KL Tower
KLIA ( Kuala Lumpur International Airport... melayu kah nama ini )
MSC ( kenapa tidak disebut saja Korider Multimedia )
Northport ( kenapa dipanggil Northport bukan pelabuhan utara )
PWTC ( Putra World Trade Center )
Mana melayunya nama- nama di atas ?????
dimana kedudukan bahasa melayu dalam perlembagaan diletakkan di tempatnya sebagaimana kononnya diperuangkan UMNO ?????
dan yang aku paling musykil kenapa Azalina tidak pertikaikan penjenamaan kementerian dan syarikat berkaitan kerajaan menggunakan nama INGGERIS ????
Kementerian Pembagunan Usahawan dan Koperasi dipanggil MECD ( nama Inggerisnya yang disingkatkan )...
Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan industri pula dipanggil MITI....
Kementerian Ilmu iaitu Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pengajian Tinggi pun mau jugak guna nama dalam BAHASA INGGERIS...
MOHE dan MOE.
Bank Pertanian yang dah elok dah nama dia ditukar pula jadi Agro Bank ( Agro tu bahasa Inggeris kan ).....
dan Azalina sendiri pun mungkin lupa agensi di bawahnya pun meminggirkan bahasa ibunda...
kenapa " Tourism Malaysia " ?????
tu belum lagi cerita koridor- koridor raksaksa Pak Lah.. hanya Iskandar Malaysia memuliakan bahasa IBUNDA....
Lain- lain namanya NCER, ECER... ?????
DAN...
Untuk pengetahuan Azalina...
dalam satu undian yang dibuat oleh NTV7, terbukti 85 % rakyat Malaysia berdiri di belakang keputusan Lim Guan Eng untuk meletakkan papan tanda pelbagai bahasa di Georgetown...
hanya 15 % menentang dan mereka ini mungkin golongan orang - orang UMNO yang berfikiran sempit seperti Azalina...
bukankah elok kiranya diletakkan papan tanda pelbagai bahasa...
Ada bahasa Arab...
ada bahasa Melayu...
ada bahasa Cina...
ada bahasa tamil...
dan ada bahasa inggeris...
lagi senang la mau paham ini papan tanda looo...
lagi pelancong suka la...
lagi rakyat pelbagai kaum suka la...
lagi tak da gaduh- gaduh sama kaum lain la...
AIYOO .......!!!!!
Sains dan Matematik tu diajar dalam Bahasa Inggeris bukankah seolah- olah meminggirkan kedudukan bahasa melayu sebagai bahasa ibunda...
dan samalah ceritanya dengan dasar mengagungkan bahasa inggeris di Universiti- universiti tempatan....
Azalina, Pak Lah, Najib dan semua gerombolan UMNO banyak menipu rakyat.... Kamu tak pernah pun mengagungkan kedudukan bahasa melayu sebagai bahasa ibunda... Macam saya kata tadi nama parti kamu UMNO itu pun bahasanya adalah bahasa inggeris...
dan kamu sendiri sering bercakap bahasa inggeris hatta di depan orang kampung majoriti melayu pun...

RM 1.52/ Liter.... Itu Harga Minyak Petrol Malaysia Sepatutnya


Ketua Menteri Pulau Pinang,Lim Guan Eng menyeru Menteri Kewangan, Dato' Seri Najib Tun Razak agar menurunkan harga petrol kepada RM1.52 seliter memandangkan harga minyak dunia ketika ini adalah AS$50 setong.
"Ini ialah harga di pam apabila harga minyak berada berada di bawah AS$50 setong pada tahun 2005,"kata Lim dalam satu kenyataan hari ini.
Menurutnya, penurunan ini wajar,adil dan bertanggungjawab daripada menunggu dua minggu lagi untuk melaksanakannya.
"Selain daripada membayar subsidi kerajaan juga akan dapat jimat lebih RM10 bilion jika harga kekal stabil,"dakwanya.
Tambahnya, kegagalan untuk menurunkan harga minyak hanya akan menimbulkan persoalan iaitu kenapakah kerajaan boleh bertindak cepat untuk menaikkannya tetapi agar sukar untuk menurunkannya.
Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato' Shahrir Samad semalam berkata, harga minyak mungkin akan turun 15 sen lagi menjelang akhir bulan ini berikutan dengan penurunan harga minyak dunia.

Sunday, November 23, 2008

JOHOR WILAYAH JAJAHAN SINGAPURA... Mungkin Ini Matlamat Disebalik Kerjasama Singapura - Malaysia Dalam WPI


Malaysia and Singapore should consider undertaking joint iconic projects in Iskandar Malaysia, Deputy Prime Minister Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak said here on Sunday
.He said Singapore Prime Minister Lee Hsien Loong made the suggestion during their bilateral meeting on Saturday on the sidelines of the Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) summit.
“It would be some economic projects that are viable,” he told Malaysian journalists after the end of the summit.
“We leave it to officials from both sides to discuss and identify the particular projects that are appropriate,” he said.
Later, Foreign Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim said iconic projects would be those that have a high impact on the economies of both countries.
Masih belum puas hatikah kerajaan pimpinan UMNO !!!!!
Sudahlah Pulau Batu Putih digadaikan kepada Singapura. Apakah pemimpin UMNO mahu melihat pula Johor menjadi milik Singapura ?????
Sebelum ini Temasek Holding, sebuah syarikat pelaburan milik kerajaan Singapura telah membeli beberapa kepentingan strategik kerajaan Malaysia dalam syarikat- syarikat menguntungkan termasukalah Telekom Berhad, Pantai Holding dan lain- lain.
Mahasiswa Malaysia bimbang adanya kerjasama ini akan membuka peluang kepada rakyat singapura membeli hartanah di kawasan strategik dalam wilayah Johor Bahru. Apakah kesannya suatu hari nanti jika warga Singapura sudah memiliki 51% daripada hartanah di kawasan Johor Bahru dan Wilayah Pembagunan Iskandar ?????
Apakah kemungkinannya kita akan melihat nasib rakyat Johor menjadi sama seperti rakyat Palestin satu hari nanti bilamana rakyat Singapura telah menguasai majoriti kawasan dalam Wilayah Pembagunan Iskandar ataupun Johor Bahru ????
Bukankah dasar sediada iaitu membenarkan pemilikan tanah oleh rakyat singapura dalam zon ekonomi bebas WPI sudah cukup membimbangkan ?????
Begitu juga dasar sedia ada yang menggalakkan rakyat Singapura memiliki hartanah ke2 di Malaysia melalui program " Malaysia as 2nd Home " ?????
Apakah kerajaan pimpinan UMNO waras dalam membuat keputusan penting untuk 26 juta rakyat Malaysia ?????
Atau apakah kerajaan UMNO BN hanya mampu disedarkan dengan tsunami rakyat yang lebih beesar yang akan menenggelamkan terus nama UMNO dan BN ???????
jika YA !!!!!
Nantikan harinya .....
Kami Akan Mengajar Anda Jika Anda Degil Untuk Berubah

lagu hot@mahasiswa malaysia