"Wahai orang-orang Yang beriman! jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum Dengan perkara Yang tidak diingini - Dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa Yang kamu telah lakukan.." ( al-Qur'an,al-Hujurat ( 49 ):6 ).

WEB TV@ Mahasiswa Malaysia


VideoPlaylist
I made this video playlist at myflashfetish.com

Saturday, November 15, 2008

Ayah Pin Tak Kena ISA ke SESATKAN UMAT ISLAM, MENGAKU NABI ?????


KUALA TERENGGANU - Polis Terengganu menyifatkan Ayah Pin atau nama sebenarnya Arif Muhamad, 65, masih lagi satu ancaman kerana pengaruh ajaran sesatnya belum berkubur sepenuhnya. Ketua Polis negeri, Datuk Mohd Shukri Dahlan, berkata walaupun demikian sebarang tindakan untuk menangkapnya tertakluk kepada Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) memandangkan polis tidak boleh melangkaui keputusan jabatan itu yang berkuasa terhadap hal berkaitan agar Islam. “Dalam tempoh terdekat, mungkin ada ke arah itu (penahanan),” katanya kepada pemberita di sini hari ini sebagai mengulas kenyataan Ketua Polis Negara,semalam yang mengarahkan polis Terengganu mendapatkan penjelasan daripada JHEAT yang belum membenarkan polis menahan Ayah Pin walaupun dia dipercayai pulang ke negara ini dari Selatan Thailand, baru-baru ini. Beliau berkata bahawa dalam pertemuan dengan JHEAT semalam, polis dimaklumkan bahawa jabatan itu masih dalam proses memulihkan akidah pengikut Ayah Pin. “Polis dimaklumkan ada antara pengikut Ayah Pin yang sudah bersembahayang Jumaat dan kembali bercampur dengan masyarakat sekitar,” katanya. Sementara itu MB Terengganu Ahmad Said mengarahkan JHEAT supaya menyerahkan laporan terkini siasatan mengenai Ayah Pin kepada beliau dalam tempoh terdekat.
Hairan benar melihat undang-undang di Malaysia hari ini. Raja Petra yang hanya terdapat komen di dalam blognya tentang "hina Islam" dan "hina Nabi" bukan main lagi empat pemimpin agensi agama seperti (Jakim) Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz, Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia engurus Besar Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) Dr Abdul Ghani Mohamed, Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) Datuk Che Mat Che Ali dan Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (Maiwp) Anan C. Mohd membuat laporan polis dan akhirnya beliau ditahan ISA baru-baru ini. Walhal perkara itu belum tentu sah ditulis oleh Raja Petra, sebab ia terkandung dalam ruangan komen artikelnya. Namun, apa yang peliknya ialah Ayah Pin yang sudah sah dan terbukti mengaku beliau adalah "Tuhan Kerajaan Langit" dan telah merosakkan akidah ramai rakyat Malaysia yang menjadi pengikutnya.
Terang-terangan membina monumen kerajaan langitnya, bahkan telah disiarkan di media massa tentang bukti-bukti tersebut. Namun kenapa pihak-pihak terbabit tidak pula membuat laporan polis? Bukankah beliau lebih hina dari Raja Petra kerana mengaku "Tuhan" !! Ini bermakna beliau menghina Islam dan telah terpesong akidahnya dan boleh diisytiharkan dirinya Murtad. Tetapi hingga ke hari ini beliau masih bebas. Bahkan pihak polis pula masih mahu menunggu siasatan JHEAT. Apakah "muslihat" disebalik semua ini. Nampak sangat 4 agensi yang membuat laporan polis terhadap Raja Petra hanya bermotifkan politik semata-mata. Sedangkan Ayah Pin tidak diapa-apakan, kerana beliau banyak menyokong UMNO Trengganu selama ini agaknya. Lantaran itulah beliau masih diberi kuasa untuk terus berkuasa. Apakah nanti Ayah Pin akan dipilih sebagai angkasawan negara ke-2 untuk pergi ke bulan dan melihat kerajaan langitnya pula?].
PAHANG DAILY

Prof Datuk Dr. Hashim Yaacob Puji Perlantikan Dr Gauth Sebagai NC Universiti Malaya


Oleh Prof Datuk Dr. Hashim Yaacob
FUNGSI utama sesuatu universiti adalah untuk menyampaikan pengajaran yang baik dan bermanfaat kepada pelajarnya supaya apabila tamat pengajian, mereka menjadi orang berilmu dan berguna kepada masyarakat; menjalankan penyelidikan yang mampu membuat penemuan baru untuk kesejahteraan kehidupan manusia sejagat dan menyebarkan ilmu dalam bentuk penerbitan atau dengan cara lain yang munasabah; dan berbakti kepada masyarakat.
Untuk memenuhi kehendak itu, universiti hendaklah ditadbir dengan baik oleh pentadbir yang faham selok-belok fungsi dan peranan universiti. Berikutan itu pelantikan Prof Datuk Dr Gauth Jasmon ke jawatan Naib Canselor Universiti Malaya menepati hasrat sesebuah universiti kerana memenuhi syarat di atas. Dr Gauth adalah seorang ilmuwan yang disegani, di dalam bidang kepakarannya iaitu Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik.
Beliau adalah pemegang ijazah Sains Kejuruteraan dengan kepujian kelas pertama dari University of London, dan PhD daripada universiti sama. Beliau menghasilkan banyak penerbitan yang berwibawa di dalam jurnal antarabangsa. Penerbitan beliau ini sering dirujuk ramai pakar di dalam bidang itu di seluruh dunia.
Dr Gauth adalah seorang yang terbaik dari segi kekuatan penerbitan ilmiah mengikut Science Cited Index dalam bidangnya. Kita akan dapat membaca penerbitannya dalam kira-kira 30 jurnal antarabangsa dan 50 penerbitan prosidang. Beliau juga seorang Felo dalam Institusi Kejuruteraan Antarabangsa yang berwibawa seperti IEE, IE Australia dan IEEE.
Dari segi pengajaran pula, Dr Gauth mula berkhidmat sebagai pensyarah di Fakulti Kejuruteraan Universiti Malaya sejak 1982 lagi. Kemudian dilantik ke jawatan Profesor Madya pada 1989 dan Profesor pada 1992.
Ketika di Universiti Multimedia (MMU) beliau masih lagi membabitkan dirinya di dalam bidang pengajaran. Pengalaman sebegini luas di dalam mengajar mahasiswa pada tahap ijazah dan pasca-ijazah semestinya memberikannya banyak kekuatan.
Dalam pentadbiran universiti pula Dr Gauth banyak memegang jawatan pentadbiran ketika beliau di Universiti Malaya dulu. Beliau memegang jawatan Ketua Jabatan Kejuruteraan Elektrik (1986-1988), Dekan Fakulti Kejuruteraan (1992-1995) dan akhirnya pada 1995 diangkat menjadi Timbalan Naib Canselor Universiti Malaya.
Pada 1996, beliau dilantik menjadi Presiden Universiti Multimedia dan kekal di jawatan itu sehingga akhir 2007.
Saya mengucapkan setinggi tahniah kepada Kementerian Pengajian Tinggi yang bijak memilih Dr Gauth sebagai Naib Canselor Universiti Malaya yang baru. Saya berasa sangat selesa dengan pemilihan ini kerana orang yang dipilih itu amatlah sesuai kerana memenuhi syarat yang diperlukan untuk menerajui Universiti Malaya yang terulung ini.
Saya mengucapkan selamat dan sejahtera kepada Universiti Malaya di bawah pimpinan Dr Gauth.
(Penulis Merupakan Penasihat THE-QS World Rankings dan merupakan mantan Naib Canselor Universiti Malaya) -

Adun Tahan ( UM NO ) Bawa Lari Anak Dara Orang

JERANTUT - Satu demi satu keburukan pemimpin Umno terdedah. Terbaru, tersebar salinan laporan polis seorang wanita, Wan Kelesum Wan Mohamad yang mendakwa anak perempuannya Azma Azifazilla binti Azan, 22, telah dilarikan Adun Tahan Dato’ Wan Amizan Abdul Razak, yang baru saja memenangi jawatan Timbalan Ketua Umno Bahagian Jerantut dalam pemilihan baru-baru ini. Laporan tersebut mengatakan, pada 22 Mei 2008 Wan Kelesum telah melihat anak gadisnya itu keluar rumahnya di Felda Sungai Retang, Jerantut dengan membawa pakaiannya. Beliau cuba menghalang tetapi gagal. Pada awal bulan Jun, Wan Kelesum mendakwa, beliau telah dimaklumkan bahawa anak perempuannya itu telah berkahwin lari dengan Wan Amizan sebagai isterinya yang ketiga. Sejak itu Wan Kelesum tidak dibenarkan berjumpa anak gadisnya itu. Difahamkan salinan report polis tersebut telah digunakan oleh pihak tertentu sebagai satu isu untuk menghalang Wan Amizan daripada memenangi pertandingan dalam Umno Bahagian Jerantut baru-baru ini. Malangnya Wan Amizan telah menang besar dan bergaya dengan majoriti 80 undi menewaskan pencabarnya.
Puak UMNO memang sudah buta matanya, biarpun mereka tahu pemimpin terbabit terlibat dengan berbagai skandal seks dan rasuah, namun mereka tetap memilihnya untuk diangkat sebagai pemimpin. Wan Amizan dipercayai adalah anak didik TPM Najib Razak. Maka kita tidak hairan beliau terus menang bergaya biarpun akhlaknya tidak seberapa. Ini kerana puak-puak UMNO tidak penting semua itu. Janji, mereka diberikan imbuhan untuk memilih calon terbaik. Semoga dengan ini UMNO akan terus berkarat dan akhirnya mereput dalam masa terdekat ini. UMNO sukar untuk memulihkan imej dikalangan rakyat. Rakyat semakin bijak untuk membuat penilaian kini. Maka yakinlah, dengan sikap puak-puak UMNO ini, ianya akan menjurus kepada kehancuran parti itu nanti].

Senarai Kabinet MPP UNIMAS Seimbang dan Adil


KOTA SAMARAHAN - Ahli Majlis Perwakilan Pelajar UNIMAS telah membentuk kabinet beberapa hari yang lepas.Pro Mahasiswa yang memenangi 7 daripada 12 kerusi dilihat mendominasi kabinet MPP UNIMAS.
Namun begitu kombinasi antara ahli MPP Pro Mahasiswa dan Aspirasi adalah lebih sekata dan demoktratik berbanding di kampus UPSI yang nyata didominasi oleh MPP Kualiti.
Berikut adalah senarai penuh ahli MPP UNIMAS.
Mohd Norhayatudin Bin Mohd Yaacob (Pro M)
YANG DIPERTUA
Visnu@Mohd Azlan Bin Hussein
NAIB YANG DIPERTUA
Sh. Yong Sofia Binti Omar Salleh (Pro M)
SETIAUSAHA AGUNG
Teoh Lip Ki
BENDAHARI KEHORMAT
Bismi Syaifullah Bin Ishak (Pro M)
EXCO PROTOKOL & PEMBANGUNAN
Abang Akhmas Bin Abang Bunsu (Pro M)
EXCO SUKAN & REKREASI
Alexcis Teo Nyelang
EXCO AKADEMIK & KERJAYA
Suhaimi Bin Samsudin (Pro M)
EXCO KEMUDAHAN & KESELAMATAN
Razuan Bin Samsudin (Pro M)
EXCO ADUAN & KEBAJIKAN
Frannelya Ak Franchis
ECXO PERHUBUNGAN AWAM & ANTARABANGSA
Fadilah Husna Binti Baadin
EXCO PERPADUAN, KESENIAN & KEBUDAYAAN
Farahiyah Binti Muhd Fakhruddin (Pro M)
EXCO PUBLISITI & INFORMASI
Mahasiswa Malaysia mengucapkan tahniah kepada barisan kepimpinan mahasiswa UNIMAS. Kejayaan Pro Mahasiswa menawan UPSI dan UNIMAS membuktikan perjuangan Pro Mahasiswa mula diterima mahasiswa IPTA- IPTA. Diharap kemenangan ini menjadi pembakar semangat kepada pendokong dan penyokong Pro Mahasiswa di seluruh negara memperjuangkan kebajikan mahasiwa institusi pengajian tinggi tempatan.

Friday, November 14, 2008

The Economy Sir, Please!


By Dzulkefly Ahmad
After the winding-up by the second finance minister on the budget debate at the committee level in the Dewan Rakyat on Nov 11, I felt compelled to write my two-cent worth of thought on our economy.
For a start, news about China’s stimulus package of US$586 billion, or RM2.1 trillion, not capable of counteracting the effect of the US-led slowdown and that the euphoric rally in the Asian bursas lasting only one day, which was Monday, are indeed very frightening.
The RM5 billion injection to shore up ‘undervalued stocks’ by ValueCap, as instructed by the finance minister, flies in your face and how much quicker, you thought, will it dissipate.
Yes, we have had for some time now, a strong current account surplus, a trade surplus and a strong foreign reserve to support our currency. Despite all these, the ringgit has fallen to a level that does not match its arguably strong fundamentals.
There is a lot more in finance that we simply fail to understand.
The ringgit has weakened by 7.3% against the US dollar and is down 13.3% from its peak of RM3.1320 on April 23. It was quoted at RM3.560 versus the greenback on Nov 14. All this happens when the greenback is being severely battered.
Some are even anticipating that it may trade at RM3.6 by year-end against the US dollar and lower still in the following year. Portfolio investment leaving the Asian bursa and making a beeline for the US State Treasury bills may not augur well with us too.
Many financial strategists in credible research houses are now saying that ringgit performance is, more importantly determined by decreasing international reserves, large fiscal deficit, falling commodity prices and the contagious or boomerang effect of global economics.
Frankly, many analysts do not see our numbers improving. On the contrary, it may continue to fall unabated. We witnessed our foreign reserves shrinking from US$116 in August to US$109.6 billion in September and very recently US$107.6 billion on Oct 15.
With falling commodity prices in crude oil and crude palm oil well below 50% of their projected price in the PM’s budget, we are anticipating a huge reduction in our revenue projection, hence an increasing deficit surely beyond the government’s adjusted number of 4.8% in the new finance minister’s budget.
Workers being laid off
To make matter worse, the economic slowdown will see demands for our commodities dwindling as the global economy slows down and recession-deflation setting in. Similarly demands for our manufactured goods will equally be reduced as our trading partners reduce their spending. Our trade surplus and current account surplus will subsequently shrink.
Manufacturers will start to lay off workers as to cut cost. Already they are. The numbers laid off are distressing not the least are those retrenched across the causeway. All these will definitely have a knock-on effect on our macroeconomic parameters of unemployment and slowing growth which would adversely affect our currency and sovereign rating. Downgrading of our sovereign rating from A to A- aggravates our cost of borrowing and competitiveness.
Our NPLs (non-performing loans) may be as low as 2.5% (net) of our GDP as at end of August but that may soon reverse. During the financial crisis of 1998, NPLs were at 13.6% (net). More alarmingly our household debt to GDP ratio has hiked to 66.7% as at end of 2007, while it was only at 44.4% during the last financial crisis.
It could be a lot worse right now. Under inflationary pressures due to our own misdoing of hiking the fuel prices in June this year, the price hike in everyday goods and services coupled with lower disposable income, situation could drastically deteriorate.
Will the stimulus package work - at what price and for how long?
These are raging questions that need urgent redress especially by policy makers that in turn must be communicated to all as to ‘shore up confidence’, arguably true as stressed by the second finance minister. We have to ‘leverage’ (bad word now) on both our fiscal and monetary policies to get our economy going on an expansionary or anti-cyclical approach. But could we? How fast?
Firstly, on the RM7 billions. Where is it coming from? Rightly from the saving of fuel subsidy as allocated in the budget of RM21 billion. With the reduction in fuel price at the pumps, the government expected a saving of RM7 billion. Hence there is no external injection, but simply coming from expected savings.
However, that’s not very realistic, because you could only spend what you have. But it looks like we don’t have it. Besides, Finance Minister Najib Abdul Razak only conceded losing RM8 billion in term of revenue, while Pakatan Rakyat’s budget expected RM18 billion to say the least.
Entire ship is sinking
Will they be doing the obvious of outright borrowing, from again our national saving EPF (Employees Provident Fund) or raising bonds? If it’s true, say so and make it clear. Will they be creative to unlock some real assets of the government in term of securitising and monetising lands or buildings? But please stop cannibalising on our national savings such as the pension fund.
It must be made clear that nobody is in to score political points in facing this crisis. The entire ship is sinking. We could wait till we get to the shore. But the issues that need addressing are, will the stimulus package work? Will RM7 billion be sufficient?
In which critical areas would injection be made as to effect the greatest ‘multiplier effect’? Surely not in the capital or share market! How do we encourage consumer spending? Giving them higher disposable income by reducing their EPF saving will certainly ‘shortchanged’ them later. It may not be wise after all. Are the incentives sufficient to boost private sector investment?
How long are we to do this? Will we witness an immediate recovery over the range of 12 to 18 months or a V-shaped recovery as economists put it? Or a U-shaped one, over 2 to 3 years or L-shaped crisis like one experienced by Japan for a long time?
And for as long as the details of the proposed spending have not been presented to Parliament, it may be pertinent for the government to peep at the Pakatan’s strategy in facing the crisis. Having settled for the strategic issues, the next is to iron out of ‘how to make it happen’.
Admittedly it is quite consoling to see that the BN government has finally heeded the critiques by many, to have open-tender system in place, especially for mega-projects.
But the proof is in the doing. Enough of lip-service and mantras - however religiously sermonised. The ‘ineptness’ of the BN’s financial and economic leadership have to end. Otherwise, the people and voters would have to effect change earlier then the next general election.
But currently every wannabe is engulfed in ruling party’s election. That will certainly take precedence until March 2009.

MB Pahang Beri Tanah Rakyat 400 - 1000 Ekar Kepada Rashit, Ex Pengerusi SPR


Kami akan mendedahkan satu berita yang pasti mengejutkan semua pihak, iaitu perihal MB Pahang Adnan Yaakob dipercayai telah menghadiahkan tanah seluas antara 400-1000 Ekar (Sedang disiasat keluasan sebenar) kepada Pengerusi SPR, Tan Sri Rashit. Ini adalah sebagai membalas jasa beliau yang mengaturkan strategi "jahat" untuk memastikan kemenangan mutlak UMNO/BN di Pahang dalam pilihanraya umum ke-12 yang lalu. Hasil perancangan tersebut menyebabkan Adnan mendabik dada kononnya BN terlampau "kuat" biarpun "Tsunami Politik" melanda negara . Walhal ini semua adalah percaturan yang telah dibuat oleh Rashit dan Adnan. Lantaran itulah tanah tersebut telah dihadiahkan kepada beliau. Adalah difahamkan, Rashit juga telah dihadiahkan tanah seluas 100 Ekar oleh Khir Toyo di Semenyih Selangor atas jasanya. Namun BN tewas juga di Selangor.
Apapun, tunggu pendedahan Eksklusif di Pahang Daily !!
IKUTI EPISOD BONGKAR DALAM WWW.PAHANGDAILY.BLOGSPOT.COM

DBP, GPMS, GAPENA Dan Lain2 Tak Mau Demonstrasi Ke UM NO Cuba Hapuskan Bahasa Melayu


PUTRAJAYA 14 Nov. - Kebimbangan pihak tertentu terhadap kemungkinan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik (PPSMI) akan menjejaskan pencapaian pelajar dalam penguasaan mata pelajaran Bahasa Melayu (BM) dan bahasa ibunda adalah tidak berasas
Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, keadaan tersebut terbukti apabila nilai Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) untuk Bahasa Melayu dan bahasa ibunda dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) meningkat secara signifikan.
kah kah kah…. mana dia dewan bahasa dan petaka?.... bila nak nak saman munkee lidah kontot kerana melanggar pelembagaan 152 …. kah kah kah…
kah kah kah…. mana dia gabungan pelajar melayau semenanjung ….kah kah kah…. bahasa melayu tidak di hormati.....kah kah kah
kah kah kah mana dia gapenang?....kah kah kah….. napa tak meloncat dan menjerit…..kah kah kah…bahasa melayu dah terhapus…. kah kah kah..... tak ada pun kenyataan akhbar...kah kah kah
mana dia gabungan graduan melayu muda…. kah kah kah…. bila nak saman munkee lidah kontot kerana tak pakai bahasa melayu…. kah kah kah…
samanlah …kah kah kah….dulu berani saman kerajaan pakatan di pulau pinang bila banyak pakai bahasa bukan bahasa melayu untuk nama jalan….. kah kah kah kah….
kah kah kah…..pejuang bahasa melayu?.... kah kah kah……mana dah ilang....kah kah kah ......pooooraaaaaaah…. kah kah kah…. telor kecut takut dengan mahafiraun….. kah kah kah

DUA BERITA NGOK
BANGLO : ARAHAN KERAJAAN SELANGOR BERMOTIF POLITIK - TOYOL

SHAH ALAM 14 Nov. - Tindakan kerajaan Selangor mengarahkan ahli keluarga bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelabuhan Klang, Allahyarham Datuk Zakaria Md. Deros mengosongkan kawasan halaman banglo yang didiami mereka hanya bermotifkan politik.
Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo mendakwa, arahan yang berkuat kuasa serta-merta pada Rabu lalu itu walaupun dilihat sah dari segi undang-undang, namun ia tidak ikhlas selain mahu memburuk-buruk individu tertentu termasuklah kerajaan Barisan Nasional (BN) yang mentadbir Selangor sebelum ini.

KERJASAMA DENGAN PAS TIDAK BEDRMOTIF POLITIK - SHARIZAT

PUTRAJAYA 14 Nov. –Kerjasama antara Sekretariat Pembelaan dan Perkasaan Wanita Islam (Senada) dengan Dewan Muslimat Pas yang dimeterai hari ini tidak bermotif politik, sebaliknya menumpukan kepada usaha untuk memperkasa golongan wanita Islam negara ini.
Pengerusinya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, kerjasama itu yang merentasi sempadan kaum, ideologi politik dan bangsa adalah platform dalam menentukan kecemerlangan wanita Islam ke tahap yang lebih optimum.

kah kah kah….. bermotif politik ?..... kah kah kah….. tak bermotif politik?.....kah kah kah…..
kah kah kah…. memang bermotif politik…. kah kah kah…. memang nak burukkan kerajaan dulu…. kah kah kah….semua politik…. memang nak tunjuk pada pengundi dan bakal pengundi kerjaan mukee botox dulu rasuah…..
kah kah kah kah…. sapa cakap ini bukan politik….. kerajaan itu adalah politik….. kah kah kah… kerajaan bukan kelinik cabut gigi…. kah kah kah…. kerajaan bukan kedai jual penyampu…. ngoooook….
munkeee gedebab ni pun satu…. kah kah kah…. tak bemotif politik? ….kah kah kah memang politik…kah kah kah…. jumpa pemimpin pas…. kah kah kah….pas parti politik…kah kah kah…. bukan nak main konda kondi…. kah kah kah… bukan borak borak nak tanya sais bra …. kah kah kah…bukan nak tarik tarik rambut….kah kah kah
munkeee gedebab nak tumpang jadi islam…. kah kah kah…. nak dapat undi lembah pantai…. kah kah kah….munkee gedebab ni nak tunjuk dia warak…. kah kah kah… ada kebun lembu…. kah kah kah…. nak tunjuk keluarga mitahali????? …. kah kah kah… sorry…where has your jantan ran away?...... kah kah kah kah….
TUKARTIUB.BLOGSPOT.COM

BERITA GUMBIRA UNTUK MEREKA YANG BERJALAN KAKI - KAPITALIS MULA RUNTUH RANTAH


Di London British Telecom (BT) akan membehentikan 10,000 pekerja.
DHL akan membuang 9,500 pekerja.
DBS akan memberhentikan 900 pekerja.
Syarikat CORUS akan memberhentikan 400 tenaga kerja.
Datuk Bandar Kota NEW YORK akan memberhentikan 3,000 tenaga kerja
VIRGIN MEDIA akan memberhentikan 2,200 pekerja media.
ITV akan memberhentikan 1,000 tenaga pekerja media.
GNK – syarikat perindustrian kapal tebang akan memberhentikan 1,400 pekerja
BERITA BAIK UNTUK BERJALAN KAKI
VAUXHALL pembuat kereta seperti PROTON di UK sedang menjalankan dasar beli SATU KERETA dapat SATU PERCUMA.
GENERAL MOTOR, FORD dan CHRYLERS – tiga syarikat kereta yang memiliki lebih dari 3 juta pekerja yang bersangkutan dengan industri kereta sedang nazak dan menunggu masa untuk wafat.
Di Malaysia?..... kah kah kah…. kita unik….
EKONOMI KITA STABIL….WE HAVE NO ECONOMIC PROBLEM….. kah kah kah …. kah kah kah… our fundumental is strong…. we have no crisis…kah kah kah… which idiot says this?..... kah kah kah… we want more MEGA PROJECTS.... kah kah kah

IMAM DIDAKWA GUNA KHUTUBAH HENTAM KERAJAAN – RABA RABA BONTOT


KUANTAN 14 Nov. - Ahli Parlimen Rompin, Datuk Seri Jamaluddin Jarjis meminta Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) menyiasat seorang imam di Kratong yang dipercayai menggunakan khutbah Jumaat untuk menghentam kerajaan.
Beliau mendakwa kejadian itu berlaku di Masjid Keratong 4 apabila seorang imam yang dipercayai tidak bertauliah menggunakan khutbah Jumaat untuk memburuk-burukkan kerajaan.
kah kah kah…. raba raba bontot?.... kah kah kah…. memanglah tugas imam untuk hentam kerajaaan…. kah kah kah…. kerana dalam kerajaan ada yb raba raba bontot…. kah kah kah….kah kah kah…. memang lah tugas imam hentam kerajaan…. kah kah kah… kerana kerjaan abis duit beli kapal selam …. hingga tak buat hospital…. kah kah kah
kah kah kah…. memanglah tugas imam untuk hentam kerajaan… kah kah kah….kalau kerajaan bodohkan orang melayu…. kah kah kah….
kah kah kah….. memanglah tugas imam untuk hentam kerajaan…. kah kah kah…kalau yang membunuh lepas….. dan yang tak ada salah kena tahan di kamunting…. kah kah kah…
memanglah tugas iman untuk ingatkan orang ramai terutama pelayan wanita untuk berwasapa…. kah kah kah…. dan berjaga-jaga… kah kah kah .... kerana apa?...kah kah kah....
kah kah kah ….. kerana ada yb yang raba raba bontot……. kah kah kah…. kah kah kah…. kah kah kah…
dipetik dari tukartiub.blogspot.com

Thursday, November 13, 2008

HOT..HOT.. Satu ADUN Sudah Lompat Masuk Pakatan Rakyat

Gabrile Adit Adun BEBAS Ngemah akan masuk Parti Keadilan Rakyat. Satu upacara sambutan akan diadakan Sabtu ini.

Pucuk pimpinan – PKR, DAP dan PAS – akan hadir dalam satu jamuan ‘ Sahabat PKR ‘ pada malam Sabtu yang sama ini di Sibu untuk meraikan kesampaian Adun baru ke dalam Pakatan Rakyat.

Akan di rayakan sama ialah Dr. James Masing Salleh dan berapa ratus penyokongnya dari masyarakat Iban yang akan menjadi ahli PKR.

MALAYSIAKINI

TIDAK BOLEH GUNA PENERBANGAN KELAS PERTAMA, MENGINAP DI HOTEL MEWAH... Arahan Lim Guan Eng Untuk EXCO& Pegawai Kanan Pulau Pinang


BUKIT MERTAJAM, 13 Nov (Hrkh) - Kerajaan Negeri Pulau Pinang pimpinan Pakatan Rakyat mengambil langkah yang drastik dalam mesyuarat exco semalam, apabila bertindak menarik balik segala kemudahan yang dinikmati pegawai-pegawai tinggi sebagai salah satu langkah berjimat cermat.
Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang Mohd Fairus Khairuddin berkata, semua pegawai tertinggi kerajaan, termasuk Ketua Menteri, Lim Guan Eng, hanya akan menggunakan penerbangan kelas ekonomi atau tambang murah dalam melakukan segala urusan kerajaan.
Katanya, tiada penerbangan kelas pertama atau kelas perniagaan dibenarkan, tiada penginapan di hotel empat atau lima bintang dan segala majlis tidak akan dianjurkan di hotel mewah.
Dengan penarikan balik segala kemudahan ini katanya, Ketua Menteri, anggota exco dan pegawai tinggi negeri hanya akan menggunakan penerbangan ekonomi dan menginap di bajet hotel apabila menjalankan tugas di luar Pulau Pinang.
Sebelum arahan dikeluarkan secara rasmi dalam mesyuarat mingguan exco semalam, Lim Guan Eng telah pun mengamalkan kesederhanaan sewaktu beliau mula memimpin kerajaan negeri.
Langkah yang diambil beliau ini, diperluaskan kepada semua anggota exco dan pegawai tinggi kerajaan negeri, sebagai salah satu usaha mengelakkan pembaziran wang rakyat.
Guan Eng baru-baru ini dilaporkan sebagai berkata, beliau tidak pernah rasa terganggu atau tidak selesa sewaktu menjalankan tugas di luar kawasan walaupun menaiki penerbangan kelas ekonomi dan menginap di hotel sederhana.
Katanya, beliau merasakan lebih selesa mengamalkan sikap berjimat cermat kerana tidak mahu dipertanggungjawabkan sebagai pemimpin yang membazirkan wang rakyat.
Mengulas lanjut isu berkenaan Fairus menjelaskan, "Jika perlu, mereka boleh menaiki Air Asia. Arahan ini membabitkan semua pegawai tertinggi kerajaan.
"Mengenai majlis anjuran kerajaan negeri, Timbalan Ketua Menteri menjelaskan, ia boleh diadakan di Dewan Serbuna atau Kompleks Sukan yang bersesuaian.
"Arahan telah dikeluarkan, tidak dibenarkan sebarang penganjuran program kerajaan negeri di hotel.
"Tidak perlu beri hadiah (kepada pemimpin kerajaan), yang penting majlis yang dianjurkan mencapai objektif. Oleh itu kita harap semua ketua jabatan kerajaan akur dengan arahan ini," tegasnya. -
HARAKAHDAILY

Harga Hartanah Merudum..Topik di atas lebih kepada persoalan daripada penyataan. Ini kerana pada masa ini saya mendapati di mana-mana mereka yang terlibat di dalam hartanah termasuklah penjual, ejen hartanah serta loan officer yang menyatakan pasaran agak perlahan dengan pembeli lebih berhati-hati untuk membeli kerana menjangkakan harga hartanah akan menurun.
Walaupun kebanyakan pakar dan konsultan menyatakan bahawa nilai hartanah tidak akan menurun dengan mendadak dalam beberapa tahun mendatang ini, bakal-bakal pembeli dilihat mengambil langkah yang lebih kepada ‘wait and see’.
Sesetengah ejen hartanah yang saya temui juga menyatakan urusan penjualan hartanah mereka agak perlahan terutamanya yang melibatkan pelabur spekulasi seperti kondominium high-end. Harga hartanah pertengahan juga dilihat akan lebih mendatar dan sesetengah pembangunan bertingkat seperti apartment dan kondominium mungkin mengalami ‘masa sukar’ untuk dijual pada harga yang tinggi disebabkan faktor semasa dan juga bilangan ’supply’ dalam pasaran.
Buat masa ini saya juga masih tidak pasti langkah utama yang perlu diambil untuk anda yang memiliki kondominium sebagai pelaburan. Walaupun saya juga baru membeli sebuah lagi medium cost apartment sebagai pelaburan tetapi saya melihatnya lebih kepada pasaran sewa dan bukannya capital appreciation. Bagi saya jenis hartanah ini jika berada pada lokasi yang betul (mempunyai permintaan sewa yang tinggi) masih boleh survive jika berlaku kegawatan kerana ianya masih di tahap keperluan asas untuk mereka yang memerlukan - sebagai rumah untuk didiami oleh mereka yang menyewa.
Walau bagaimanapun, memiliki kondominium dengan harga sewa yang tinggi akan menyebabkan penyewa berkemungkinan mencari pilihan lain dengan jenis yang serupa, di kawasan yang sama tetapi dengan kadar sewa yang lebih rendah. Ini kerana pada pemerhatian saya penawaran kondominium pada masa ini agak tinggi di pasaran dan pemilik berlumba-lumba untuk mendapatkan target penyewa yang sama dan akhirnya mungkin terpaksa menurunkan kadar sewa untuk cover bayaran bulanan mereka. Ini adalah langkah terakhir yang biasanya pelabur rumah jenis ini terpaksa lakukan daripada terpaksa menanggung kerugian setiap bulan.
Walau bagaimanapun, bagi mereka yang memiliki kondominium di lokasi strategik seperti berhampiran kolej dan sebagainya yang mempunyai permintaan yang tinggi, ianya mungkin tidak memberikan kesan kepada anda. Walau bagaimanapun, perhatikan pembangunan di kawasan sekeliling kerana pertambahan pembangunan yang sama akan memberikan kesan kepada pulangan pelaburan.
www.tipshartanah.com/blog

-->

Tuan Guru Nik Aziz Berketurunan Raja?


Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat telah diberi penghormatan untuk menghiasi cover majalah berbahasa Inggeris 'Off The Edge' untuk bulan November ini.
Beliau telah diwawancara oleh Farish A Noor untuk ruangan utama majalah ini. Yang menariknya, Farish menyoal Tuan Guru Nik Aziz didalam loghat Kedah dan Tuan Guru menjawab didalam loghat Kelantan dan artikel yang bertajuk 'God, Politics, Everything' (Tuhan, Politik, Segalanya) dimuatkan didalam dwi bahasa iaitu bahasa melayu (kedah + kelantan) dan juga bahasa inggeris. Gambar-gambar Tuan Guru yang diambil juga menarik perhatian saya.
Pelbagai persoalan ditanyakan kepada Tuan Guru termasuklah tentang pertalian darah Tuan Guru dengan kesultanan kerajaan Langkasuka 400 tahun dahulu. Ramai daripada kita yang tidak tahu bahawa Tuan Guru ini berdarah raja dan keturunannya bermual daripada Raja Surenda, Raja Bharubhasa (Sultan Mahmud di Langkasuka), Sultan Iskandar Shah (Sultan Kelantan yang pertama), Sultan Mansur Shah, Raja Abdul Rahman, Raja Abdullah, Raja Mohammad dan Raja Banjar.
Pelbagai lagi kisah dan gambar-gambar yang menarik terdapat didalam majalah ini. Cuma satu sahaja yang saya kesalkan iaitu penerbit majalah ini telah meletakkan gambar Tuan Guru Nik Aziz dibahagian hadapan manakala bahagian belakangnya pula ialah iklan arak 'Bombay Sapphire' Dry Gin. (tak sanggup saya memaparkan gambar iklan tersebut setempat dengan gambar idola kesayangan saya ini)
Walaupun saya tidak pernah membeli majalah inggeris ini sebelum ini, manakala ternampak sahaja gambar Tuan Guru Nik Aziz yang menarik dicover hadapannya, terus saya membeli, membelek dan membaca artikel tersebut.
Semoga banyak lagi penerbitan yang mengamalkan keterbukaan seperti ini dimasa hadapan.
Dapatkan majalah ini untuk menilai sendiri apa yang diperkatakan oleh Tuan Guru Nik Aziz.
- kerabu bersuara -

TSUNAMI BAKAL TIBA : Adun BN Kuala Nerang Diisyhtihar Muflis... Pakatan Rakyat Kedah Sedia Tawan Rakyat Kuala Nerang


Kedah kemungkinan menyaksikan pilihan raya kecil, yang pertama sejak pilihan raya umum ke-12, berikutan keputusan mahkamah mengisytiharkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Nerang, Datuk Syed Sobri Syed Hashim muflis.
Timbalan Pendaftar Najwa Che Mat telah mengisytiharkan Syed Sobri sebagai muflis 3 November lalu.
Syed Sobri dikatakan gagal menjelaskan hutang bank berjumlah RM100,000.Bagaimanapun Syed Sobri telah mengemukakan rayuan dan permohonannya akan didengar pada 1 Disember ini.
Beliau enggan mengulas apa-apa mengenainya.
Sumber-sumber Barisan Nasional (BN) pula memberitahu kes tersebut telah diselesaikan bagi mengelakkan pilihan raya kecil.
Pada 8 Mac lalu, Syed Sobri menewaskan calon PAS, Zawawi Ahmad dengan kelebihan 805 undi.Syed Sobri memperoleh 7,856 undi.Speaker Dewan Undangan Negeri, Dr. Abdul Isa Ismail telah mengemukakan surat makluman mengenainya kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).
perisik-rakyat

Bengong Punya Menteri UMNO.... Ada Ke Letak Paras MINIMUM Untuk Harga Minyak


Selepas harga minyak menjunam kepada paras AS$59 setong di pasaran Asia hari ini iaitu yang terendah dalam tempoh 20 bulan tiba-tiba kerajaan ingin menetapkan paras minimum bagi harga runcit petrol dan diesel domestic seperti yang dinyatakan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad hari ini.
Dimanakah janji kerajaan untuk menurunkan harga minyak mengikut harga pasaran semasa? Apakah rakyat tidak layak untuk menikmati harga minyak yang lebih rendah dari RM1.92 seliter atau lebih rendah darinya? Adakah kita perlu menerima lagi alasan-alasan “kerajaan terus menanggung jumlah subsidi yang besar sehingga menjejaskan perbelanjaan pembangunan sektor lain”? atau atas nama untuk merangsang pertumbuhan ekonomi Negara?
Nampaknya kita ditipu lagi. Rakyat Malaysia memang mudah ditipu. Melayu mudah lupa, Cina mudah lupa, India mudah lupa dan semua rakyat pelupa segalanya. Malaysia Boleh……....Belah
Aku ditipu lagi.......
sumber : kerabu

Betoi Ka Orang Pempuan Macam Ni........!!!!!


Cite ni peringatan untuk kawan lelaki je, tapi orang pompuan take note......
hehehehe Jom kita tengok benda-benda yang selama ini menjadi rahsia yang terperam buat orang perempuan. Ini bukan mengumpat, tapi kenyataan..... jadi bagi lelaki haruslah fahami hakikat bahawa perempuan itu......
Salah satu kegemaran orang perempuan ialah salin resepi, fotostat resepi dan hafal resepi. Dan salah satu ketidakgemaran orang perempuan ialah masak ikut resepi!M enurut satu kajian; kebanyakan wanita akan berkata,tengok anak orang teringat anak kita. Dan menurut satu kajian lagi; kebanyakan lelaki akan berkata, tengokbini orang terlupa bini kita! Selangkah lelaki sama dengan tiga langkah orangperempuan bila berjalan tapi tiga langkah orang lelaki akan menjadi satu langkah orang perempuan bila dia orang nampak ada jualan besar-esaran!Wanita memang pemurah...
sebab itu diaorang bermurah hati tabur duit kat shopping complex tiap-tiap minggu!Orang perempuan tidak akan menjadi perempuan yang baik sekiranya dia tak tahu...
tarik muncung empat, lima depa time merajuk! Sekali pandang lipstik kat bibir perempuan tu sama sahaja warna merah, tapi dua kali pandang warna tu sebenarnya tak sama; ada merah ros, merah sirap, merah hati, merah darah dan duit merah!
Menurut satu kajian, 99.9 peratus punca pergaduhan suami isteri adalah berpunca daripada isteri. Dan satu lagi kajian, 99.9 peratus punca pendapatan suamiisteri adalah berpunca daripada suami.Antara orang yang disayangi wanita dalam dunia ini ialah suaminya dan tauke shopping complexnya!Binatang yang suka berlenggang dan tak berhenti-henti bersembang ketika berjalan ialah itik. Manusia yang suka berlenggang dan tak berhenti-henti bersembang ketika apa saja ialah per...per...!
Wanita sanggup mengeluarkan berpuluh ringgit untuk beli alat make up dan mereka juga tergamak habiskan duit untuk membeli pencuci make up. Nampak sangat merekalah satu-satunya makhluk di muka bumi ini yang suka sangat buang duit beli alat make up!
Orang perempuan akan membelek muka di cermin sekurang-kurangnya tiga kali sebelum ke tempat kerja,enam kali semasa kerja dan tiga kali pula selepasbalik kerja dengan mengambil masa kira-kira setengah jam setiap kali. Ini bererti selama enam jam sehari orang perempuan buat kerja tak berfaedah - tengok muka sendiri!
Menurut satu kajian, jumlah wanita memakai cermin mata adalah tiga kali ganda dibandingkan dengan lelaki. Ini adalah kerana mata wanita mudah rabun sebab mereka memang mudah rambang mata.
Tempat yang selalu menjadi tarikan kepada wanita ialah shopping complex, pasar malam, pasar sehari dan pasar tani. Ini sekali lagi menunjukkan wanita memang suka menghabiskan duit.Menjelang bulan puasa, rata-rata orang perempuan akan mengurangkan kekerapan bercakap dan menambah kekerapan membeli-belah!
Orang perempuan memang mudah kecil hati. Dalam sehari sekurang-kurangnya lima enam kali mereka berkecil hati. Jika ini berterusan selama beberapa tahun tak mustahil lama-lama orang perempuan akan kehabisan hati!
Wanita telah diiktiraf sebagai kaum yang paling bijak terutama dalam hal berbelanja.
Kebanyakan perempuan akan cari kawan bila nak makan tapi mereka jarang benar keluar belanja kawan makan!Menurut satu perangkaan, orang perempuan tidak boleh bertahan lama. Paling lama cuma sampai umur 50 saja.
Selepas itu orang perempuan cuma tinggal gusi. Ini adalah kesan kuat bercakap ketika muda.Sejenis burung yang boleh terbang sepanjang hari tanpa mengibaskan kedua-dua sayapnya dikenali sebagai albatross. Sejenis manusia yang boleh bercakap sepanjang hari tanpa henti-henti dikenali sebagai...
Salah satu kegemaran orang perempuan ialah menyimpan kuku panjang. Kalau dihimpun dan dicantumkan kuku-kuku orang perempuan seluruh Malaysia, ianya sama panjang dengan jambatan Pulau Pinang.
janggut-suarakaki.blogspot.com

"PAS FOR ALL"... Bukan Islam Boleh Join Pas. Bukti PAS Parti Perjuangan Untuk Semua Kaum


Hasrat untuk membolehkan orang bukan Islam menyertai PAS bakal menjadi kenyataan tidak lama lagi apabila retreat PAS di Langkawi meluluskan kertas pelaksanaannya.
Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat berkata, "ia patut disegerakan" manakala Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, "sudah sampai masanya."
Laporan penuh dalam Siasah minggu ini.

Tuesday, November 11, 2008

KRISIS PEMECATAN 6 HAKIM KANAN : Tindakan Tubuh Tribunal Hanya Untuk Menyelamatkan Kedudukan Tun Mahathir Dalam UMNO


KUALA LUMPUR, 12 Nov (Hrkh) - Isu pembayaran ex-gratia kepada hakim-hakim yang terbabit dalam isu krisis kehakiman 1988 tidak selesai dengan hanya menghadiahkan bayaran RM 10.5 juta, sebaliknya kerajaan Umno-BN perlu membersihkan nama hakim-hakim ini.
"Saya tidak mempersoalkan bayaran yang diberikan kepada hakim-hakim terbabit, tetapi persoalannya bayaran itu sebenarnya menandakan kerajaan Umno/BN bersalah dalam krisis 1988 yang menyebabkan pemecatan hakim," kata seorang peguam, Abdullah Abdul Karim."
Menurut Abdullah, meskipun pembayaran telah diumumkan dan secara signifikannya, pembayaran itu menandakan kerajaan lah sebenarnya yang bersalah memutuskan pemecatan Tun Salleh Abbas dan beberapa hakim yang lain.
Tetapi sehingga kini, walaupun keputusan pembayaran telah dibuat, kerajaan tidak pernah memohon maaf secara terbuka kepada rakyat dan hakim-hakim terbabit atas kesalahan mereka, katanya.
Sejak dahulu lagi, kerajaan Umno/BN di bawah Tun Dr Mahathir Mohamad hingga kepada Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi mempertahankan keputusan tribunal yang memecat Tun Salleh Abbas dan rakan-rakannya, kata Abdullah.
Menyingkap hakikat dalam sebuah penulisan buku Tun Salleh Abbas menceritakan bahawa tribunal diwujudkan khasnya oleh kerajaan ketika itu hanya untuk memastikan keputusan pengharaman Umno oleh Mahkamah Tinggi ketika itu kekal.
Dan tambahnya, Tun Salleh juga mendedahkan dalam bukunya bahawa krisis jawatan dalaman Umno yang berlaku antara Tun Dr Mahathir dengan Tengku Razaleigh Hamzah, isu kumpulan 11 dalam Umno sebenarnya yang menjadi punca kepada krisis kehakiman 1988.
Malangnya, ketika Tun Salleh mencadangkan permohonan rayuan ke atas pembatalan Mesyuarat Agung Umno 1987 didengar oleh korum 9 orang hakim, kerajaan tribunal diwujudkan khas untuk kononnya membicarakan kesalahan Tun Salleh, katanya.
Tujuan Tun Salleh mencadangkan agar 9 hakim mendengar rayuan kes pengharaman Umno dan membatalkan keputusan Mesyuarat Agung Umno 1987 adalah supaya keputusan tidak bias kepada mana-mana pihak, katanya.
Sebaliknya, kata beliau ketika itu Tun Mahathir yang telah menghidu sebarang masalah yang bakal dihadapinya jika 9 hakim memutuskan membatalkan Mesyuarat Agung Umno 1987 bertindak mengwujudkan tribunal.
Sekaligus ujarnya, pengwujudan tribunal itu ada kaitan ke atas usaha Umno ketika itu untuk memastikan usaha Tun Salleh gagal, dan mengheret Tun Salleh kepada pemecatan dengan pelbagai dakwaan.
Selepas Tun Salleh dan hakim-hakim terbabit dipecat, Umno meneruskan dakyah bahawa keputusan tribunal memecat mereka terbabit adalah benar dan ia dipertahan hingga kini, katanya.
"Persoalan bayaran adalah hal lain, tetapi membersihkan nama hakim-hakim terbabit adalah penting kerana disanalah mulanya krisis kehakiman, campur tangan eksekutif ke atas badan kehakiman yang menyebabkan badan itu tidak bebas," katanya lagi.
Begitupun kata Abdullah petsoalan siapa yang perlu dipertanggungjawabkan di atas krisis tersebut boleh selesai hanya dnegan review semula keputusan tribunal itu.
Sama ada dengan mengwujudkan semula tribunal khas atau sebagainya, usaha ini perlu dilakukan oleh kerajaan demi membersihkan nama hakim-hakim terbabit, katanya.
Selain itu beliau mencadangkan agar kerajaan mengwujudkan Suruhanjaya Kehakiman khasnya bagi urusan pelantikan hakim-hakim.
Hal ini katanya, boleh mengelak dari campur tangan eksekutif yang didakwa berlaku hari ini di atas pelantikan hakim-hakim.
Zaid kesal, bayaran diumum
Dalam perkembangan berkaitan, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Zaid Ibrahim menyatakan rasa kesalnya terhadap tindakan kerajaan mengumumkan jumlah bayaran ex-gratia ke atas hakim-hakim terbabit.
Beliau kesal dan dukacita kerana tidak dapat mengotakan janji kepada bekas hakim-hakim yang dipecat sewaktu krisis kehakiman pada 1988 untuk tidak mendedahkan jumlah saguhati yang dibayar oleh kerajaan kepada mereka awal tahun ini.
Katanya, beliau selaku menteri yang bertanggunggung jawab dalam hal ehwal kehakiman dan Perdana Menteri telah bersetuju untuk tidak mendedahkan jumlah yang dibayar kepada hakim-hakim berkenaan atas permintaan hakim-hakim berkenaan yang dianggapnya sebagai wajar.
"Hakim-hakim berkenaan tidak pernah meminta wang ini dan tidak mahu wujud polemik pada kemudian hari dan tidak mahu mengalihkan hasrat murni ini jika perkara in ididedahkan.
"Kami kesal dan dukacita kerana kami tidak dapat mengotakan janji kami kepada hakim-hakim ini.
"Adakah ini bermakna bahawa kata-kata yang lahir dari bibir menteri kerajaan tidak lagi boleh dipandang serius?" katanya dalam satu kenyataan baru-baru ini.
Minggu lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Nazri Aziz mengumumkan bahawa kerajaan telah membayar saguhati sejumlah RM10.5 juta kepada enam hakim berkenaan.
Nazri memberitahu Dewan Rakyat bahawa daripada jumlah tersebut, RM5 juta telah dibayar kepada Salleh.
Selain Salleh, lima lagi penerima saguhati tersebut ialah lima bekas hakim Mahkamah Agung - Tan Sri Azmi Kamaruddin, Allahyarham Tan Sri Eusoffe Abdoolcadeer, Allahyarham Tan Sri Wan Suleiman Pawanteh, Tan Sri George Seah dan Tan Sri Hamzah Mohamed Salleh.
Wan Suleiman dan Seah masing-masing dibayar RM2 juta manakala Eusoffe, Azmi dan Hamzah, masing-masing mendapat RM500,000.
Menurut Nazri, Salleh menerima bayaran pencen bulanan sebanyak RM5,102, Seah pula menerima RM5,916, Hamzah (RM6,508), Wan Suleiman (RM4,815), Eusoffe (RM4,815) dan Azmi (RM5,916). - mks. _

DATO SERI NAJIB TUN RAZAK, Tolong Jawab Video Ini ?????


http://kerabubersuara.blogspot.com/2008/11/video-ni-datuk-najib-sila-jawab.html
KLIK LINK DI ATAS

BAJET PERAK BAJET BERKEBAJIKAN : Pakatan Rakyat Perak Buktikan PAS/ Pakatan Rakyat Menunaikan Janji Terhadap Rakyat


IPOH : Bajet 2009 negeri Perak yang dibentangkan oleh YAB MB Perak dalam Sidang Dewan Undangan Negeri pagi ini telah mengotai segala janji-janji manifesto pilihanraya. Bajet yang dibentang dengan tema Bajet Kebajikan Untuk Rakyat telah membuktikan bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat adalah kerajaan yang mementingkan hal ehwal kebajikan rakyat. Ia memaparkan kesungguhan dan komitmen kerajaan Negeri dalam hasrat membawa negeri Perak dan rakyatnya ke satu tahap pembangunan sosioekonomi dan pembanguna insan yang seimbang. Dalam merangka dan melaksanakan Bajet 2009, Kerajaan Pakatan Rakyat menjadikan adil, amanah, telus, wibawa dan berkebajikan sebagai asas dan prinsip utamanya.
YAB MB Perak telah menggariskan empat strategi utama iaitu menjadi sebuah negeri berkebajikan, meneruskan dasar perbelanjaan secara berhemah dan berjimat cermat serta mempertingkatkan hasil pendapatan negeri, memastikan kesejahteraan rakyat dan peningkatan kualiti kehidupan di luar Bandar dan Bandar, dan menyediakan system penyampaian sektor awam yang efisen.
Negeri Berkebajikan menjadi strategi utama Bajet 2009
Apa yang rakyat Perak dapat dari Bajet 2009 ini ?
1. Rakyat berpendapatan kurang 700 ringgit diberi bekalan air percuma sebanyak RM 10.00 sebulan.
2. Meluluskan 1000 hektar tanah kepada SAR dan SRJK Cina untuk diusahakan penanaman sawit.
3. RM 6 juta diperuntukan untuk sumbangan derma siswa RM 1000 seorang kepada 6000 anak Perak yang berjaya melanjutkan pelajaran ke IPTA.
4. RM 4.9 juta diperuntukan untuk pendidikan Islam iaitu dengan menaikan elaun guru KAFA, Penyelia KAFA, guru Tadika Islam dan mengembalikan bantuan perkapita kepada 22 buah sekolah Agama Rakyat.
5. RM 1 Juta diperuntukan untuk Takaful Kifalah kepada warga emas berusia 65 tahun ke atas, setiap waris akan diberi sumbangan RM 1000 bagi meringankan beban pengebumian jenazah
.6. RM 4.88 juta pula diperuntukan untuk menaikan elaun bulanan Ketua Kampung dari RM 200 ke RM 400, dan elaun Setiausaha JKKK sebanyak RM 200 sebulan
7. Menubuhkan Tabung Khas Kebajikan Rakyat dengan memperuntukan RM 2 juta. Tabung ini ditubuhkan bagi tujuan membantu dan memelihara kebajikan rakyat yang menghadapi kesusahan seperti mengalami penyakit kronik, anak-anak yatim, ibu tunggal, kebajikan ahli keluarga mangsa ISA, warga tua dan Orang Kurang Upaya (OKU), menaikkan bantuan kebajikan kepada rakyat yang benar-benar memerlukan mengikut kategori dengan kadar minimum RM 200 dan tidak melebihi RM 400.
8. Menubuhkan Tabung Pinjaman Perniagaan Kecil tanpa faedah bagi membantu ibu tunggal menceburi perniagaan kecil dan juga peniaga-peniaga kecil dengan peruntukan sebanyak RM 1 juta.
10. RM 2 Juta diperuntukan kepada Urusetia Hal Ehwal Bukan Islam bagi tujuan membantu orang-orang bukan Islam dalam menjalankan dan mengamalkan aktiviti kebudayaan, keagamaan serta pendidikan.
11. Peruntukan EXCO dinaikan dari RM 100 ribu ke RM 150 ribu setahun, manakala ADUN dari RM 150 ribu setahun ke RM 200 ribu setahun.
12. Menaikkan Tabung Pusingan Bantuan Bencana Alam kepada seluruh Pejabat Daerah dari RM 30 ribu ke RM 50 ribu.
13. Meluluskan 138 kawasan Rancangan Perkampungan Tersusun (RPT) khas untuk setinggan yang melibatkan kawasan seluas 4,299 ekar dan boleh menyediakan 34,392 lot tapak rumah. Ini bermakna 34 ribu lebih rakyat yang menempati kediaman setinggan akan memiliki tapak rumah untuk didirikan rumah kediaman.
14. RM 60 juta diperuntukan kepada JKR untuk melaksanakan pelbagai projek baru, manakala JPS pula mendapat peruntukan sebanyak RM 8.82 juta untuk rancangan tebatan banjir.
SUMBER : MALAYSIAKINI

RAJA THAILAND JALIN HUBUNGAN DENGAN KELANTAN : Bekas Menteri Luar Wakili Istana Jumpa Nik Aziz Nik MatSatu majlis bersejarah dapat disaksikan di sini apabila wakil istana Diraja Thailand, Dr Tej Bunnag bertemu dengan Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat di Wat Pikulthong.
Pertemuan itu berlangsung sempena majlis penyerahan Kathin Diraja Thailand (kain kuning) pemberian Raja Thailand, Bhumibol Adulyadej kepada wat tersebut yang akan dijadikan pakaian sami.
Dr Tej Bunnag juga bekas Menteri Luar Thailand. Menteri Besar dan tetamu yang hadir menyaksikan perarakan kain tersebut dibawa masuk oleh Bunnag yang lengkap dengan pakaian istiadat Diraja Thailand ke wat terbabit.
Wat Pikulthong merupakan wat pertama di luar Thailand yang menerima anugerah tersebut.
Tuan Guru Nik Abdul Aziz ketika bercakap kepada pemberita berharap hubungan antara Thailand dan Malaysia dapat dipertingkatkan lagi.
"Saya harap kami di sini mengambil tanggungjawab di pihak Kelantan, manakala Raja Thai melaksanakan tanggungjawabnya. Dua tanggungjawab itu menjadi bertambah baik," katanya.
Beliau juga berkata, rakyat keturunan Siam yang tinggal di Kelantan sama seperti kaum lain yang perlu diberi perhatian kerajaan negeri.
"Saya tidak pandang masalah bangsa. Mereka adalah rakyat saya. Semuanya dalam jagaan saya dan sekiranya mereka ada masalah, mereka boleh berjumpa ketua kaum masing-masing untuk diketengahkan kepada kerajaan.
"Tindakan saya adalah berdasarkan kepentingan insan. Kelantan dan Thailand cuma dipisahkan Sungai Golok sahaja," katanya.
Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Dato' Mustapa Mohamed yang sepatutnya hadir sebagai mewakili kerajaan Persekutuan hanya diwakili Setiausaha Politiknya, Dr Azmi Stapa.
Dr Azmi ketika ditemui berkata, kedatangan Menteri Besar menambah meriah lagi majlis tersebut bagi merapatkan lagi hubungan rakyat kedua-dua negara.
Turut hadir di majlis itu anggota-anggota Exco, Dato' Anuar Tan Abdullah, Dato' Takiyuddin Hassan, Che Abdullah Mat Nawi, Adun Kelaboran, Mohd Zaki Ibrahim dan pemimpin masyarakat pelbagai kaum.

BERITA PALING GEMBIRA : Khidmat Tan Sri Rashid Abdul Rahman Sebagai Pengerusi SPR DiTAMATKAN !!!!!!


Hakikatnya , kemenangan Pakatan Rakyat dalam PRU-12 lalu, sedikit sebanyak adalah sumbangan dari Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman , selaku Pengerusi SPR.
Apa tidak nya , setiap kali gambar beliau keluar dalam media , cetak dan elektronik , atau keluarnya kenyataan akhbar darinya , maka bertambahlah bilangan rakyat , khususnya pengundi yang bercita – cita untuk mengundi calon – calon Pakatan Rakyat.
Mungkin , ini disebabkan tahap kebencian yang cukup tinggi di kalangan rakyat negara ini terhadap tindak tanduk dan siri – siri penipuan yang dilakukan oleh nya sepanjang mengemudi SPR.
Maka adalah wajar sekali sekiranya Pakatan Rakyat menghargai sumbangan besar beliau dengan menghadiahkan 5 negeri , iaitu Pulau Pinang , Kedah , Perak , Selangor dan Kelantan.
Begitu juga , adalah suatu yang hampir mustahil untuk menafikan majoriti 2/3 kerajaan umno/bn di Parlimen , kalau bukan kerana kejahatan yang diterajui olehnya di SPR.
Jadi sangat lah dialu – alukan sekiranya Pakatan Rakyat dapat mengadakan satu majlis khas , majlis perpisahan secara besar – besaran di seluruh negara , meraikan persaraannya , dalam masa terdekat ini.
Nota
Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof dilantik sebagai Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang baru menggantikan Tan Sri Ab. Rashid Ab. Rahman berkuat kuasa 31 Disember ini.

Lim Kit Siang persoal ketelusan pemilihan NC


Kuala Lumpur, 11 November - Lim Kit Siang dalam blognya hari ini menyifatkan proses pemilihan Naib Canselor Universiti Malaya sebagai tidak setelus yang dijanjikan oleh Menteri Pengajian Tinggi baru dan sebelum ini.
Beliau menyifatkan ‘tidak ada sesiapa pun tahu yang Datuk Rafiah Salim akan digantikan sebagai Naib Canselor dan bahawa beliau diberikan notis 48 jam’. Turut ditambah beliau berkenaan tiada langsung pemberitahuan bahawa pencarian Naib Canselor Universiti Malaya yang baru telahpun bermula.
Beliau juga mempersoalkan siapa yang mengetuai pencarian tersebut dan juga siapakah yang tersenarai dalam senarai calon-calon Naib Canselor baru Universiti Malaya.
Lim juga menambah bahawa seharusnya proses pencarian tersebut dibuat secara terbuka dan telus untuk membolehkan sesiapa yang berminat untuk menghantarkan permohonan kepada jawatankuasa terbabit, agar yang benar-benar layak, tanpa mengira bangsa dan agama dapat dipilih untuk menaikkan semula kecemerlangan akademik universiti-universiti di Malaysia selain setaraf dengan universiti terbaik dunia.
Beliau juga turut menyatakan tahniah kepada perlantikan Naib Canselor Universiti Malaya yang baru, Prof Dr. Ghauth Jasmon - Mahasiswakini
Mahasisw Malaysia memahami kebimbangan Lim Kit Siang dalam soal pemilijan Naib Canselor Universiti Malaya. Kebimbangan Lim Kit Siang wajarlah difahami sebagai keinginanan untuk melihat Universiti Malaya muncul sebagai antara pusat kecemerlangan terunggul di dunia. Mahasiswa Malaysia memuji sikap kepedulian Lim Kit Siang terhadap kecermerlangan pendidiikan dalam negara.
Apapun Mahasiswa Malaysia menyokong penuh perlantikan Prof Dr Gauth. Beliau telah mempunyai rekod kerja yang cemerlang di UM dalam membangunkan beberapa kursus baru yang releven dengan pasaran kerja. Kejayaan membangunkan Universiti Multimedia daripada hanya sebuah Institut haruslah dilihat sebagai kejayaan Profesor Gauth dalam membina pusat kecemerlangan pendidikan terunggul. Sungguhpun pemilihan bagi kemasukan pelajar di Universiti Multimedia tidak seketat lain- lain Universiti awam termasuk Universiti Malaya, namun Profesor Gauth telah berjaya membuktikan graduan Universiti Multimedia adalah releven dengan kehendak pasaran kerja semasa. Buktinya, Universiti Multimedia mampu mengatasi lain - lain universiti awam dalam memenuhi kehendak pasaran kerja walaupun ia hanyalah sebuah pusat kecemerlangan pndidikan baru bukan milik kerajaan.
Kejayaan Profesor Dr Gauth membangunkan Universiti Multimedia haruslah dilihat dari sudut positif. Mahasiswa Malaysia percaya berbekalkan sokongan padu parlimen ( termasuk Lim Kit Siang ) dan kerajaan pemerintah, Universiti Malaya mampu membina semula reputasinya sebagai sebuah pusat kecemerlangan pendidikan terunggul di dalam negara. Ditambah dengan dasar UM yang megutamakan pengambilan pelajar cemerlang, Mahasiswa Malaysia yakin Profesor Gauth mampu memimpin Universiti Malaya dengan cemerlang ke arah visi menjadi antara pusat kecemerlangan pendidikan terunggul di dunia setaraf Al Azhar, Harvard, Oxford, MIT, Imperial, NUS, Princeton, LSE, Beijing University, Tokyo University, Seoul University dan setarafnya.

TM Berhad: Rugi atau Untung Sebenarnya ?????


oleh Naib Presiden PAS, Dato Paduka Husam Musa
Utusan melaporkan Telekom Malaysia untung RM 165.8 juta bagi suku ketiga tahun ini;."Syarikat telekomunikasi tersebut berkata, kos-kos luar biasa itu juga menyebabkan keuntungan bersih merosot kepada RM165.8 juta bagi suku ketiga tahun kewangan berakhir 30 September 2008 berbanding RM658.5 juta, tempoh sebelumnya.
"Tetap untung, tetapi merosot kepada RM 165.8 juta.
Berlainan dengan laporan The Star dan Bernama. Angka sama - RM 165.8 juta - tetapi itu jumlah kerugian Telekom bagi suku ketiga, bukannya keuntungan.
The Star;"KUALA LUMPUR: Telekom Malaysia Bhd posted net loss of RM165.82mil in the third quarter ended Sept 30, weighed down by foreign exchange losses of RM195.7mil.Announcing a weaker set of results on Tuesday, the net loss was in sharp contrast of the net profit of RM658.51mil year ago.
"Bernama;"KUALA LUMPUR, Nov 11 (Bernama) -- Telekom Malaysia, which reported a loss after tax and minority interests of RM165.8 million for the third quarter ended Setpember 30,..."
Hasilnya, tajuk berita Utusan dan media lain menjadi berbeza dalam isu ini.
Tajuk Utusan;Telekom catat untung lebih rendah
Tajuk The Star;Telekom Malaysia Q3 net loss RM165.8mil
Satu melaporkan keuntungan, lainnya melaporkan kerugian. Disengajakan atau tersalah, pembaca Utusan yang rata-rata orang Melayu akan 'kagum' dengan keuntungan itu dan tidak dikejutkan dengan kerugian.
Ada kesannya.Sebab kerugian mendadak dari keuntungan besar dalam tempoh sama tahun sebelumnya, menarik untuk dikorek.Pendapatannya tidak banyak berubah, RM2.062 billion tahun ini berbanding RM2.128 billion tahun sebelum.
Mungkin kerana itu Ketuanan UMNO/BN meluluskan projek broadband lebih RM 11 billion tanpa tender dan tergesa-gesa kepada Telekom?
Berita Bernama yang sama melaporkan;Group chief executive officer, Datuk Zamzamzairani Mohd Isa, said that TM continued to see broadband as the key growth driver.
For Q3, broadband registered a growth of 24.6 percent to RM390.6 million from Q3 in 2007 arising from continued growth of broadband customers to 1.55 million from 1.18 million before."With the implementation of High Speed Broadband (HSSB), there would be potential for a host of products and services that we can offer, especially on the retail front," he said.
Broadband adalah mustahak, sama seperti helikopter baru menggantikan Nuri. Harga berlebihan, itu yang merosakkan.
klik untuk mengetahui pandangan teerkini Husam Musa

Mahasiswa Malaysia Menyokong Penuh Keputusan Fatwa Mengharamkan Pengkid/ Tomboy


Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan pada 23 Oktober 2008 lalu telah membuat keputusan mengharamkan perbuatan perempuan yang membuat penampilan seperti lelaki atau dikenali sebagai ‘pengkid’.
Namun, begitu tidak sampai sebulan fatwa ini dikeluarkan sudah ada pihak tertentu tidak bersetuju dengan tindakan tersebut. Di bawah ini adalah video rakaman oleh Malaysiakini pada 7 November 2008 mengenai demontrasi menentang fatwa tersebut.
Pengerusi Jawatankuasa tersebut, Prof Datuk Dr. Abdul Shukor Husin menyatakan fatwa tersebut dikeluarkan selepas mengkaji gejala ‘pengkid’ dan ‘tomboy’ semakin menular. Gejala ini amat membimbangkan umat Islam bukan hanya perwatakan seperti lelaki bahkan ‘golongan’ ini tidak lagi berminat dengan lelaki tetapi berminat dengan kaum sejenis.

CERITA 1960an : UM NO Guna Khidmat Polis Untuk Culik 5 Wakil Rakyat PAS


Oleh Lanjusoh"Saya dibawa tiga anggota polis daripada Ibu Pejabat Polis Kelantan ke Kuala Lumpur. Perjalanan bermula jam 2 petang melalui Kuala Terengganu."Sepanjang perjalanan kami senyap tidak bercakap. Saya tahu polis hanya menjadi alat orang politik. Namun, terkejutnya apabila sampai di sebuah rumah banglo di Jalan Pekeliling, Kuala Lumpur ada empat lagi wakil rakyat PAS sudah berada di situ."
"Alangkah terkejutnya saya. Namun, kami senyap kerana tahu angkara siapa sebenarnya sehingga kami dibawa ke situ," kata bekas wakil rakyat Tanah Merah Timur, Che Omar Mohamad, 82 ketika ditemui di rumahnya baru-baru ini. Inilah cerita yang jarang diketengahkan bagi memperlihatkan wajah sebenar para pemimpin Umno (Perikatan ketika itu), semata-mata mahu merampas kerajaan Kelantan melalui tindakan bacul.
Ketika itu, pilihan raya kedua diadakan selepas merdeka. PAS mempunyai 21 wakil rakyat dengan kelebihan lima kerusi berbanding Perikatan.
Kerajaan PAS diketuai Mohd Asri Muda (Dato') dan Timbalan Menteri Besar, Nik Abdul Rahman Nik Mat.
Pada pilihan raya pertama selepas merdeka iaitu pada 1959 PAS memenangi 28 daripada 30 kerusi negeri yang dipertandingkan. Sedangkan pilihan raya pertama sebelum merdeka, Kelantan dimenangi Perikatan.
"Kami macam orang bisu tidak dapat bercakap di antara satu sama lain. SB (Cawangan Khas) polis yang berpakaian biasa ramai mengawal kami di bawah.
"Kalau hendak bercakap pun kena berbisik-bisik kerana SB sentiasa mengintai setiap gerak geri kami," kata Che Omar yang masih gagah biar pun usia sudah lanjut.
Rumahnya agak besar terletak di Banggol di bandar Tanah Merah.
Empat lagi wakil rakyat yang terbabit dengan episod 'culik' tersebut sudah lama meninggal dunia. Mereka ialah Adun Kota Bharu Timur, Haji Saufi Idris, Adun Tok Uban, Haji Abdullah Yusof, Adun Pasir Puteh Tenggara, Abdul Rahman Mohd Salleh dan Adun Tanah Merah Barat, Yusof Abdul Latif.
Menurut Che Omar sejak hari pertama dikurung di Jalan Pekeliling, beliau tidak diberitahu bagaimana empat lagi wakil rakyat dibawa ke rumah tersebut.
"Mungkin menjadi rahsia peribadi di kalangan mereka. Namun bagi saya ia tidak lagi menjadi rahsia kerana tindakan dilakukan Perikatan bagi menjatuhkan kerajaan PAS Kelantan begitu mengaibkan sekali," ujarnya.
Mengimbau detik-detik ditahan sebelum dibawa ke Kuala Lumpur katanya, ketika itu beliau bersama wakil rakyat Parlimen Tanah Merah, Mustapa Ahmad mahu menunaikan solat Jumaat.
Beliau ditahan anggota polis di tengah jalan.
Polis mengarahnya datang ke Balai Polis Tanah Merah.
Beliau hairan apa kesalahannya. Apabila sampai ke balai polis beliau diminta naik ke tingkat atas dan menemui seorang pegawai.
"Pegawai polis itu kata ada kaitan dengan kes pistol. Namun saya memberitahu polis saya ada lesen. Kemudian pegawai itu meminta saya menyerahkan pistol.
"Selepas itu saya dibawa pula ke Ibu Pejabat Polis Kota Bharu. Sebelum dibawa ke Kota Bharu saya minta balik ke rumah sekejap untuk memberitahu apa yang berlaku kepada isteri.
"Ketika saya sampai di Balai Polis Kota Bharu saya lihat ramai penyokong PAS berada di situ bagi memberi sokongan. Tidak lama kemudian saya dibawa turun dari pintu belakang dan terus dibawa ke Kuala Lumpur," katanya yang masih mengingati peristiwa yang memalukan Umno tersebut.
Che Omar berkata, biar pun segala makan minum disediakan pihak SB, namun beliau dan rakan-rakan rungsing memandangkan persidangan Dun Kelantan semakin hampir.
Ekoran itu beliau berpakat secara sulit, namun diketahui juga SB yang berkawal.
"Mereka meletakkan syarat, kalau hendak balik boleh tetapi mesti mengisytiharkan menyertai Umno. Ketika diaju syarat itu saya meminta diberi tempoh sehingga esok. Saya terima syarat itu hanya di mulut dan bukan di hati. "Dan esoknya kami dibawa ke satu tempat dan membaca surat yang disediakan bagi menyatakan sanggup menyertai Umno di depan kamera televisyen. Saya orang yang pertama mambaca kenyataan itu," katanya.
Ekoran itu geger (heboh) ke seluruh negara lima wakil rakyat PAS Kelantan mengisytihar menyertai Umno.
Che Omar berkata, beliau dimaklumkan kerusi mereka di Dun Kelantan sudah dipindah ke barisan pembangkang selepas pengumuman dibuat.
Keesokan harinya beliau dan rakan-rakan dibawa pulang ke Kota Bharu dengan tiga kereta yang dipandu anggota polis.
"Apabila tiba di Kota Bharu pada hari itu persidangan Dun diadakan. Dan saya diberitahu Umno akan membawa usul tidak percaya kepada kerajaan PAS.
"Namun saya sudah berpakat dengan empat rakan untuk tidak keluar ke mana-mana termasuk pergi ke persidangan Dewan. Keadaan itu menyebabkan persidangan Dewan menjadi kelam kabut.
"Dua wakil Dato' Asri datang menemui kami dan membawa ke JKR 10, dan pada pagi yang sama PAS membuat surat sebaran mengatakan lima wakil rakyat terbabit tidak menyertai Umno.
"Ini menyebabkan undi tidak percaya yang mahu dibuat Umno bagi menjatuhkan kerajaan PAS tidak menjadi kenyataan," katanya.
Che Omar mewakili Tanah Merah Timur selama tiga penggal bermula 1964.- tajdid_
TRANUNGKITE.NET

Kerjaya Pilihan Minggu Ini : WHAT ARE QUANTITY SURVEYING, COST ENGINEERING AND PROJECT MANAGEMENT?


Cost Engineering and Quantity Surveying have similar and highly overlapping functions. Quantity Surveying relates more to building design and construction, while Cost Engineering relates more to engineering projects and processes. However Cost Engineers and Quantity Surveyors commonly work in both areas. Cost Engineering and Quantity Surveying differ primarily in the route taken to professional qualification, not to any substantive difference in the two professions. Project Management overlaps both Quantity Surveying and Cost Engineering in the project cost management area to some degree but most Project Management functions are quite different from those of Cost Engineering and Quantity Surveying.
The following document summarizes the conclusions of discussions held at ICEC International Congresses and endeavors to compare the similarities and differences between the three professions, in terms of cost management matters only. A definition of entire scope of Project Management activity is not intended, nor should it be inferred, from this document.
1.Cost Engineering (CE) and Quantity Surveying (QS)Functions:To provide independent, objective, accurate, and reliable capital and operating cost assessments usable for investment funding and project control. To analyze investment and development for the guidance of owners, financiers and contractors.
CE and QS include:- estimates of capital or asset costs including development costs;- estimates of operating and manufacturing costs through an asset's life cycle;- risk assessment and analysis;- trending of scope and cost changes;- decision analysis;- financial analysis (eg, net present value, rate of return, etc);- project cost control;- appraisals of existing assets;- project analyses, databases, and benchmarking;- planning and scheduling;- siting studies, etc.;- productive and investment needs assessment;- facility management needs assessment;- project feasibility and budget assessment; - cost management;- procurement management;- contract administration;- whole-life appraisals;- quality audits;- value management;- dispute resolution. These are typical functions of the CE or QS but not all practitioners in the field perform all of these functions. Many specialize in a limited number of these functions.
The CE or QS provides information by:- estimating costs and analyzing risk,- trending and controlling costs and assessing design, and- documenting costs.These are interdependent and feed back to each other. They include:- analyzing cost,- assessing design,- assessing risks,- trending costs,- advising clients,- managing cash flows,- preparing feasibility analyses, and- assessing life-cycle costs.
2. Project Management (on cost management matters only) (PM)Function: To set project objectives in line with the purpose(s) set up by general management and to manage the resources necessary to meet the objectives.
PM should:- ensure that a realistic reference (scope, cost, time) is set up for further controland is in line with the objectives;- ensure that appropriate management tools are set up to help the team control the project;- create a cost-minded atmosphere within the team;- make decisions on what should be done in case of variance;- ensure that the project objectives remain in line with business needs;PM delivers the project by:- managing resources,- delegating tasks,- making decisions,- receiving information,- setting goals,- motivating people, and- understanding cost engineering and quantity surveying.
http://www.icoste.org/ceqspm.htm

KERJAYA PILIHAN MINGGU INI : History of Quantity Surveying ( Kursus Paling Laku di Pasaran )

The quantity surveyor emerged in England at the beginning of the nineteenth century, although the firm of Henry Cooper and Sons of Reading was established as early as 1785. Prior to the first recorded usage of the term "quantity surveyor" in 1859, the terms "measurer", "custom surveyor" or "surveyor" were used.
In those early days the quantity surveyor acted for the master tradesmen, measuring the work after completion and frequently submitting partisan Final Accounts to the building owner. As a direct result of these activities it increasingly became the practice of building owners to have work executed under contract and to call for tenders before any work was undertaken. A procedure therefore developed whereby building owners would approach an architect to design a building. Drawings and specifications were distributed to selected master builders, who would then submit tenders for the total price rather than a collection of prices from master tradesmen.
The task of arriving at an accurate estimate of cost or tender can be carried out in only one way - that of measuring the quantities of all materials and labour necessary to complete the work, i.e. preparing bills of quantities. As each builder had to prepare his own bills of quantities for each project, they realised that it would be more economical for them as a group to employ one surveyor to measure quantities for them all. They would thus share the cost of the surveyor, obtain an identical Bill of Quantities which ensured that they would all be tendering on the same basis.
The building owner subsequently realised that it would be to his personal advantage to appoint and pay the fees of the quantity surveyor.
Thus the independent professional quantity surveyor gained consultant status.
http://www.asaqs.co.za/public/history.html

Mahasiswa Malaysia Laman Untuk Mahasiswa Malaysia Mengucapkan Tahniah Di Atas Perlantikan Naib Canselor Universiti Malaysia Yang Baru


Mahasiswa Malaysia menyokong penuh perlantikan bekas Presiden dan pengasas Universitu Multimedia sebagai Naib Canselor Universiti Malaya, iaitu universiti tertua di Malaysia.
Mahasiswa Malaysia penuh yakin dan percaya perlantikan Naib Canselor yang baru dibuat dengan penuh teliti dan mengambil kira suara dan kehendak 26 juta rakyat Malaysia termasuk pemimpin dan penyokong Pakatan Rakyat.
Pemilihan Naib Canselor yang bebas pengaruh politik kepartian, mempunyai reputasi cemerlang dan dihormati rakan sekerja, staf dan pelajar diyakini dapat membantu mebina semula kecemerlangan Universiti Malaya sebagai gedung ilmu terulung di Malaysia.
Mahasiswa Malaysia percaya pengalaman Profesor Gauth dalam membina Universiti Multimedia daripada kosong sehingga dikenali sebagai sebuah institusi pendidikan berwibawa bolehlah digunakan untuk megembalikan kecemerlangan Universiti Malaya sebagai sebuah pusat pendidikan terunggul yang bukan sahaja mampu mengeluarkan graduan berkualiti tinggi, bahkan apa yang lebih penting mampu menjadi sebuah pusat kecemerlangan pendidikan setaraf universiti ternama dunia seperti Al Azhar, Harvard, MIT, Imperial, Oxford, Cambridge, NUS dan seumpamanya.
Kecemerlangan profesor Gauth sendiri bolehlah dijadikan aspirasi kepada golongan pendidik, staf dan mahasiswa di Universiti Malaya dimana beliau adalah antara beberapa individu di dalam negara yang dilantik menjawat jawatan profesor ketika usia muda.
Oleh itu, Mahasiswa Malaysia mengucapkan tahniah kepada Profesor Gauth di atas perlantikan beliau sebagai Naib Canselor Universiti Malaysia.
Mahasiswa Malaysia mengaharapkan perlantikan calon - calon yang terbukti cemerlang dan berwibawa seperti Profesor Gauth di Universiti Malaya dan Profesor Ir Zaini Ujang di Universiti Teknologi Malaysia mampu meletakkan Malaysia sebagai sebuah tamadun ilmu yang mampu melahirkan modal insan bertaraf dunia.
Mahasiswa Malaysia percaya penstrukturan semula jawatan kepimpinan dalam universiti utama dalam negara adalah permulaan ke arah matlamat tersebut

Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Tak da Kerja Nak Buat


Mahasiswa Malaysia

Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia
Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia
Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia
Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia
Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia
Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia
Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia
Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia
Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia
Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia
Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia
Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia
Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia
Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia
Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Malaysia
mAhasiswa Malaysia

Monday, November 10, 2008

Rang Undang-Undang AUKU Wajar Dipinda dan Diwartakan Segera

Rang Undang-Undang Akta Universiti dan Kolej Universiti (Pindaan) 2008 (AUKU) telah dibacakan buat pertama kalinya pada 16 Julai lalu. Sebelum itu, rang undang-undang kontroversi ini telah diluluskan oleh Mesyuarat Jemaah Menteri pada 11 Julai lalu.
Mengikut Aturan Urusan Mesyuarat Dan Usul-Usul bertarikh 6 November, jelas bahawa Rang Undang-Undang AUKU (Pindaan) 2008 (Selepas ini ditulis Rang Undang-Undang ini) akan dibacakan kali kedua selepas perbahasan ke atas Rang Undang-undang Perbekalan 2009 (D.R.16/2008) serta Usul Anggaran Perbelanjaan Pembangunan 2009 dan juga Rang Undang-undang Indentifikasi Asid Deoksiribonukleik (DNA) 2008.
Bagi Gabungan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (GMUKM), kami amat menanti-nantikan Rang Undang-Undang AUKU (Pindaan) 2008 ini dibacakan kali kedua di dalam Parlimen sebelum berlangsungnya Pilihanraya Kampus pada tahun hadapan.
Hal ini kerana terdapat nilai demokrasi yang dapat memberi manfaat kepada mahasiswa dalam Rang Undang-Undang tersebut di samping inginkan wujudnya pindaan dibuat terhadap Rang bernombor 12/2008 itu.
GMUKM berharap agar Rang Undang-Undang ini tidak dipintas oleh Rang Undang-Undang lain yang mengikut aturan, terdapat sebanyak 5 rang undang-undang di belakang rang AUKU untuk dibacakan kali kedua.
Walaubagaimanapun, kerisauan GMUKM terhadap kegagalan Parlimen membahaskan Rang Undang-Undang AUKU ini berteraskan kepada peristiwa langkauan Rang Undang-Undang Indentifikasi Asid Deoksiribonukleik (DNA) yang telah dibawa ke Parlimen pada 18 Ogos 2008 lalu dan dibaca kali kedua pada 26 Ogos lalu sedangkan sepatutnya akta AUKU yang dibahaskan selepas perbahasan pindaan Akta Pendidikan.
Hal ini satu langkauan yang jelas mengecewakan mahasiswa walaupun dikatakan bahawa Akta DNA itu amat penting bagi menanangi isu jenayah melibatkan hubungan intim yang perlu diselesaikan segera.
Justeru, GMUKM berharap agar Rang Undang-Undang ini dibacakan kali kedua pada tahun ini juga sebelum diluluskan oleh Dewan Negara pada bacaan kali ketiga dan diwartakan sebagai Undang-Undang sebelum PRK ini.
Diharap agar perutusan Yang Dipertua bahawa Mesyuarat Dewan Rakyat yang sedang bersidang sekarang ditambah selama empat hari lagi iaitu dari 15 hingga 18 Disember 2008 bagi membolehkan rang undang-undang dan urusan kerajaan yang lain dapat diselesaikan, jelas melegakan mahasiswa yang mahupun pindaan dibuat terhadap Akta beusia 37 tahun ini.
selanjutnya

Sunday, November 9, 2008

ASTHAGFIRULLAH...... Anak Menteri Mana La Yang Teruk Sangat Ni ?????

Dalam posting yang lepas saya ada menyiarkan gambar anak pemimpin Umno yang bergambar dengan aksi yang menjelekkan.Hari ini saya siarkan pula anak seorang lagi anak pemimpin Umno untuk sama-sama kita fikirkan layakkah seorang yang bercakap tentang masalah moral, akhlak dan masalah sosial muda-mudi dibiarkan dari terus menerajui negara.Maaf jika gambar-gambar ini menggugat keimanan anda.
JELINGAN MANJA DAN MENGGODA

MACHO TAK GUA


AMACAM OK TAK PEMPUAN GUA ?

BERKISSING LA PULAK... ASTHAGFIRULLAH!!! MENGUCAP2... SOB2


3 ORANG DIA SAPU.. YANG 2 ORANG TU X JELES KA NGAN YANG SOWANG TU

SIAPA DIA YER AGAK- AGAKNYER ?


Ada Iras- iras Menteri...... ( Cuba Teka )


YANG NI BERMADU KAT TEPI LAUT

ROSAK NEGARA MALAYSIA KALAU MACAM NI PERANGAI ANAK- ANAK MENTERI KITA...
Macam mana mau pimpin Negara kalau keluarga sendiri pun porak peranda...
Bukalah hati anda 26 juta rakyat Malaysia ?????
dipetik dari

Mongolia Akan Bawa Kes ALTANTUYA Ke Mahkamah Pengadilan Antarabangsa..... NAJIB, ROSMAH...!!!


KUALA LUMPUR, 9 Nov (Hrkh) - Kerajaan Mongolia yang kecewa dengan tindakan Mahkamah Tinggi Shah Alam membebaskan tertuduh, Razak Baginda akan membawa kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu ke mahkamah pengadilan antarabangsa.
Beberapa blog penganalisis politik dan aktivis hak asasi manusia melaporkan perkembangan tersebut yang disiarkan dalam sebuah laman web Mongolia.
Menurut aktivis hak asasi manusia, Amin Iskandar, jika kes ini didengari di mahkamah penadilan antarabangsa, perbicaraan akan bermula dari awal dan semua yang terkait dan terlibat boleh dipanggil untuk memberikan keterangan.
"Mungkinkah pada ketika kes itu bermula, Perdana Menteri Malaysia akan menjadi salah seorang yang dipanggil?," katanya sinis.
Sementara itu sebelum ini, bapa Altantuya Dr Shaariibuu Setev, telah menghantar surat kepada Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail menggesa beliau mengemukakan rayuan terhadap pembebasan penganalisis politik, Abdul Razak.
Karpal Singh yang merupakan peguam pemerhati bagi keluarga wanita Mongolia itu, berkata beliau menyerahkan surat itu bagi pihak Dr Shaariibuu, kepada Abdul Gani tengah 3 November lalu.
Katanya beliau turut menghantar surat itu melalui faksimili ke Pejabat Peguam Negara sebelum ini.
Mengikut undang-undang, pendakwaan diberi tempoh 14 hari untuk mengemukakan rayuan ke Mahkamah Rayuan. Tempoh itu tamat 17 November.
Abdul Razak, 48, dibebaskan tanpa dipanggil membela diri terhadap pertuduhan bersubahat dalam pembunuhan Altantuya oleh Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam Dato' Mohd Zaki Md Yasin pada Jumaat lalu.
Abdul Razak, pengarah eksekutif Pusat Penyelidikan Strategik Malaysia, dituduh bersubahat dengan dua anggota polis daripada Unit Tindakan Khas (UTK), Cif Insp Azilah Hadri, 32, dan Koperal Sirul Azhar Umar, 36, dalam pembunuhan Altantuya di Wilayah Persekutuan antara jam 9.54 pagi 18 Oktober 2006 dan 9.45 malam keesokannya.
Azilah, dan Sirul Azhar diperintah membela diri terhadap pertuduhan membunuh ibu dua anak lelaki yang berumur 28 tahun itu di Mukim Bukit Raja, Selangor, antara jam 10 malam 19 Okt 2006, dan 1 pagi keesokannya. Mereka menghadapi hukuman mati jika sabit kesalahan.
Semasa memutuskan pendakwaan gagal mewujudkan kes prima facie terhadap Abdul Razak, mahkamah menerima afidavit Abdul Razak yang mengandungi kenyataan pembuktian tidak bersalah yang menurut mahkamah telah menyangkal dan membatalkantuduhan bersubahat yang dihadapinya
Najib ooo najib... Rosmah ooo rosmah... Altantuya Panggil
harakahdaily

lagu hot@mahasiswa malaysia